AI-ra szabott adatformátumokat hoz az MX Alliance

A Microscaling Formats 1.0-s specifikációja mögé a legnagyobb cégek is felsorakoztak.

Hirdetés

Egy ideje már tudható, hogy a gépi tanulásnak igen komoly hatása lesz a piacra, és ehhez azért érkeztek is az elterjedteknél jobban illő adatformátumok, gondolva itt a bfloat16-ra, de a szóban forgó kérdés nagyrészt még megoldatlan. Az AI feldolgozással járó munkavégzés még mindig nagyrészt a tudományos számításokhoz tervezett adatformátumokon zajlik, ami önmagában nem akkora gond, de lehetne ezt jobban is csinálni.

Annak érdekében, hogy az iparág itt is előremozduljon megalakult az MX Alliance, amely be is jelentette a Microscaling Formats 1.0-s specifikációt. Ez az OCP-n (Open Compute Project Foundation) keresztül bárki számára, teljesen ingyenesen licencelhető, direkt AI feladatokra szabott, nyílt adatformátumokat biztosít. Első körben konkrétan négyet, három lebegőpontost (MXFP8, MXFP6, MXFP4) és egy fixpontost (MXINT8). Ezek kompatibilisek a jelenlegi AI munkakörnyezettel, így relatíve egyszerűen implementálhatók a szoftveres háttérbe, illetve idővel a készülő hardverekbe.

Az MX Alliance mögé szinte a teljes iparág felsorakozott, így számítani lehet az AMD, az ARM, az Intel, a Meta, a Microsoft, az NVIDIA és a Qualcomm támogatására, miközben a többi érdeklődő is csatlakozhat később. A cél az, hogy a jelenlegi adatformátumokhoz viszonyítva, az újakkal kevesebb bitátvitel valósulhasson meg, ami csökkenti az adatmozgatással járó rendszerszintű költségeket, és ezáltal növelhető az alkalmazás teljesítménye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés