Új gyorsítót is hoz a friss Graviton dizájn mellé az Amazon

A Graviton4 nevű fejlesztés a Trainium2-vel együtt került bemutatásra.

Két éve már annak, hogy az Amazon prezentálta a Graviton3 processzorát, aminek az előző esztendőben érkezett egy HPC-piacra szánt, Graviton3E nevű kiadása. A valós generációváltást ugyanakkor a most bejelentett Graviton4 képviseli, amely ARMv9-es Neoverse V2 magokat használ, ebből is 96 darabot sikerült beépíteni a TSMC 4 nm-es node-ján készülő processzorba.

Hirdetés

A 12-csatornás memóriavezérlő DDR5 szabványú, 5,6 GHz-es effektív órajelű memóriamodulokat támogat, továbbá a másod és harmadszintű gyorsítótárak kapacitása nőtt, bár erre vonatkozóan pontos adatokat az Amazon nem szolgáltatott. A fizikai kiépítést tekintve a Graviton4 alapja magokat tartalmazó méretes processzor, amely mellett az IO kapcsolatokat biztosító chipletek lelhetők fel.

Az Amazon a Graviton4 mellett egy Trainium2 nevű gyorsítóval is készül, amit AI feladatok végrehajtására terveztek. A rendszer igencsak skálázható, ugyanis tizenhat lapkás klaszterként is kiépíthető, és a klasztereket is lehet tovább skálázni, a cég szerint akár százezer lapka fölé is. Erről a dizájnról több adat még nincs, de valószínűleg később bővebben is beszélnek majd róla.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés