Megújította Neoverse portfólióját az ARM

A frissen bemutatott V3 és N3 magok CSS opcióval is rendelkeznek.

Az ARM még a 2018-as esztendő őszén leplezte le a Neoverse termékcsaládot, és ezen belülre most megérkeztek a harmadik generációs dizájnok, konkrétan a V3 és N3 típusú, ARMv9 architektúrájú processzormagok.

A Poseidon kódnevű V3 opció szokás szerint a teljesítményorientált területet támadja, és a V2-höz viszonyítva a vállalat 9-16%-os előrelépést ígér az általános feladatokban, de AI-ban ez elérheti a 84%-ot is. A processzormagok közötti kommunikációért a korábbi CMN-700 helyett a szintén koherens, hálós topológiát biztosító CMN-S3 felel, ami ezt a feladatot elődjénél hatékonyabban látja el.

A Neoverse V3 az első teljesítményorientált dizájn, ami kap Neoverse CSS kialakítást is, ami lényegében nagyobb IP blokk formájában történő licencelést jelent, vagyis a megrendelő egy már validált, több magból álló klasztert kérhet, amit beépíthet a saját dizájnjába. Ez a rendszer maximum 64 darab V3 processzormagból állhat, a memóriavezérlő DDR5, LPDDR5 vagy HBM3 szabványú memóriákat kezelhet, miközben elérhető a CXL 3.0 is a PCI Express 5.0-hoz. Az említett kialakítással két darab 64-magos chiplet köthető össze egy tokozáson belül.

[+]

A Hermes kódnevű Neoverse N3 már az energiahatékonyságot tartja szem előtt, és az N2-höz viszonyítva 9-30%-os előrelépést kínál általánosan, de AI munkafolyamatokban meglehet a 196%-os előny is. A processzormagot ért változásokat tekintve az N3 az N2-höz képest 1 MB helyett 2 MB-os L2 gyorsítótárat kínál, CSS kialakítással pedig maximum 32 maghoz lehet jutni DDR5-ös memóriavezérlővel.

Nagyon látványos egyébként, ahogy az ARM az AI feladatokra koncentrál, mindkét új mag számos új lehetőséget kínál ezen a területen, innen is származnak a jelentősnek mondható gyorsulások.


[+]

A Neoverse V3 és N3 magok a CSS dizájnokkal már licencelhetők, és a vállalat arról is beszélt, hogy már készülnek az utódok, amelyekről a fenti képen látható útiterv árulkodik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés