Még mindig küzd az Intel az előző évtizedben kiszabott rekordbírság ellen

A vállalat szerint a Dell akkor is vásárolt AMD CPU-t, amikor rekordszinten voltak a pénzvisszatérítések.

Még 2009-ben számoltunk be arról, hogy hosszú vizsgálat után az Európai Unió 1,06 milliárd euróra büntette az Intelt a piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt. A büntetést az Intelnek be kellett fizetnie, viszont azóta is támadják az ítéletet, arra játszva, hogy mérséklik a büntetést, vagy akár a teljes összeget visszakapják. 2014-ben az Európai Unió Bírósága helybenhagyta az eredeti ítéletet, ugyanakkor 2017-ben az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága visszaküldte az ügyet az alacsonyabb fokon eljáró bíróságnak, mégpedig azzal az indokkal, hogy korábban nem minden Intel által felhozott érvet vettek figyelembe mielőtt az ítéletet meghozták.

Az Intel továbbra is fenntartja az állítását, és fenti ügy folytatásaként azzal próbálják igazolni magukat, hogy a Dell akkor is vásárolt AMD CPU-kat, amikor a partnerek felé történő visszatérítéseik a legnagyobbak voltak.

Az Intel itt arra játszhat, hogy Európai Unió Bíróság a vállalat által biztosított adatok teljes ellenőrzését végezze el. Ez több szempontból is nagyon érdekes. Egyrészt a jelenlegi módszerek elsődlegesen az illegális szerződések jellegét elemzik, másrészt az ilyen nagy cégek teljes gazdasági működését átnézni olyan mérhetetlenül sok idő lenne, hogy a hasonló trösztellenes eljárások nagyon sokáig elhúzódnának, továbbá a versenytárs károsításának, konkrét gazdasági tényezők által történő elemzése rendkívüli mértékben gyengítené az EU trösztellenes törvényének hatékonyságát. Utóbbi itt a kulcstényező, hiszen sokkal könnyebben megúszhatná a vétkes fél a büntetést, mivel az eljárás menete miatt nehezebben lenne bizonyítható a trösztellenes magatartás.

A 18 éve húzódó ügyben az Intel jó eséllyel elérheti, hogy prezentálhatja a saját adatait arról, hogy miért nem érte kár az AMD-t a pénzvisszatérítésre vonatkozó üzleti modelljük következtében. Ráadásul itt komoly mennyiségű információ elemzése következik majd, vagyis nagyon-nagyon messze került az ügy valós lezárása.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés