Hirdetés

Felülvizsgálják az Intel előző évtizedben kiszabott rekordbírságát

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága visszaküldte az ügyet az alacsonyabb fokon eljáró bíróságnak.

Hirdetés

Még 2009-ben robbant az a bombahír, hogy hosszú vizsgálat után az Európai Unió 1,06 milliárd euróra büntette az Intelt a piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt. A büntetést az Intelnek be kellett fizetnie, viszont azóta is támadják az ítéletet, arra játszva, hogy mérséklik a büntetést, vagy akár a teljes összeget visszakapják. 2014-ben az Európai Unió Bírósága helybenhagyta az eredeti ítéletet.

A fentiekkel azonban nem ért véget a történet, ugyanis Európai Unió Legfelsőbb Bírósága visszaküldi az ügyet az alacsonyabb fokon eljáró bíróságnak, mégpedig azzal az indokkal, hogy korábban nem minden Intel által felhozott érvet vettek figyelembe mielőtt az ítéletet meghozták.

Úgy néz ki, hogy egy konkrét vádponttal van a probléma. Az Intelt ugyanis pont elítélték azért, hogy a vállalat jelentős árkedvezményeket biztosított a partnerei számára, ha a legfőbb konkurens kárára kizárólag vagy nagy részben az Inteltől rendelik a számítógépek processzorait, illetve részegységeit. A Santa Clara-i óriáscég ugyanakkor amellett érvel már jó ideje, hogy az árkedvezmények, illetve az anyagi visszatérítések nem korlátozzák szükségszerűen a piaci versenyt. A felülvizsgálat is ebben a kérdésben történhet majd meg.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés