Már sokak számára is megfizethető szintre viszi az 5G-t a MediaTek új lapkája

A Dimensity 720 a képességek tekintetében nem kínál kiemelkedőt, de az integrált 5G-s modem miatt érdemes figyelni rá.

A MediaTek addig üti az 5G-t, amíg meleg, hiszen a Dimensity 800, 820 és 1000 jelölésű rendszerchipek mellé most érkezik még egy visszafogottabb teljesítményű verzió, aminek a neve Dimensity 720. Ennek még mindig az egyik legfőbb előnye az integrált 5G-s modem, ami kritikus szempont az eladás tekintetében, de a lapka egyéb képességei már nem lesznek annyira erősek a fenti trióhoz viszonyítva.

A Dimensity 720 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter két darab, 2 GHz-en üzemelő Cortex-A76-os, míg az energiatakarékos hat darab 2 GHz-en működő Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését az ARM DynamIQ biztosítja. A grafikus számítások területén a MediaTek az ARM Mali-G57-et veti be, méghozzá MP3-as konfigurációban, ennek a részegységnek azonban nem ismert az órajele. A multimédiás blokk a H.264 és a HEVC tartalmakat 4K-s, 30 képkocka/másodperces minőség erejéig képes kódolni és dekódolni, utóbbi szempontból még a VP9 is támogatott az említett paraméterekkel. Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek a Dimensity 800-ban található architektúrára épít, de a konkrét teljesítményről jelen esetben nem beszéltek.

A friss lapka kétszer 16 bites memóriavezérlője LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, maximum 2133 MHz-es effektív órajel erejéig, illetve a memória kapacitása nem lépheti túl a 12 GB-ot. Emellett a SoC kezeli még UFS 2.2-es szabványt, továbbá az ISP, azaz jelfeldolgozó processzor akár 64 megapixeles kamerával is megbirkózik, de ez kiváltható két egységgel is, ilyenkor maximum 20 és 16 megapixellel lehet számolni.

Az új, 7 nm-es TSMC node-on készülő, Dimensity 720-as rendszerchip már rendelhető a partnerek számára. Leginkább a középkategóriás telefonokba lehet ideális választás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés