Hirdetés

Új, középkategóriás GPU és DPU IP-vel jelentkezett az ARM

A Mali-G57 és -D37 ideális választás lehet a következő generációs, középszintre szánt rendszerchipekbe.

Hirdetés

Az ARM bejelentette, hogy elkészült a Mali-G77 kisebb testvére, a Mali-G57, amely szintén a Valhall architektúrát használja. Ennek változtatásairól az előbb linkelt hírben írtunk, így ezeket nem ismételjük meg.

ARM Mali-G57
ARM Mali-G57 [+]

A működés tekintetében nem kell döbbenetes különbségekre számítani, a fő cél a Mali-G77 által nem célozható piacok megcélzása. Az említett fejlesztésben ugyanis a multiprocesszorok száma 7 és 16 között lehet, míg az L2 gyorsítótár 512 kB vagy 4 MB közé eshet. A Mali-G57 azonban pont alulról közelíti meg a nagyobbik rokonát, így itt már a multiprocesszorok száma 1 és 6 közötti, ráadásul az L2 gyorsítótár is ehhez a számhoz van kötve, de maximum kétszer 512 kB lehet. A multiprocesszorok kis száma azonban nem túl optimális blending teljesítményt tenne lehetővé, ami miatt az ARM a Mali-G57 esetében már nem csak egy, hanem két pixelt is képes órajelenként feldolgozni.

Maga az új fejlesztés az ARM mérései szerint 30%-kal hatékonyabb, és ennyivel gyorsabb egységnyi területen a Mali-G52-höz viszonyítva, gépi tanulás mellett viszont az előrelépés inkább 60%.

ARM Mali-D37
ARM Mali-D37 [+]

Az ARM új, Mali-D37 jelzésű kijelzőprocesszorral is készült, és a rendszer alapját a Komeda architektúra adja, ami először a Mali-D71-ben mutatkozott be. Az újdonság azonban egy sokkal inkább tömegpiacra szánt megoldás, így a képességei sem olyan kiemelkedőek, de ettől még kompatibilis az MMU-600-zal, illetve az AD-5-ös blokkal. A fejlesztést az ARM a Full HD-s és 2K-s kijelzőkhöz ajánlja, lényegében ez a legnagyobb limitje a nagyobb testvéreihez képest, cserébe viszont 1 mm²-nél is kevesebb lapkaterületet foglal el egy 16 nm-es node-on gyártott rendszerchipen belül.

Az ARM új GPU és DPU IP-jét már licencelhetik a partnerek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés