Tovább erősít az 5G-s SoC-piacon a MediaTek

A Dimensity 820 újabb prémium alternatívának tekinthető.

A MediaTek számára az utóbbi időben az 5G jelentű a fő fókuszt, amit az is jól mutat, hogy a Dimensity 800 és 1000 jelölésű rendszerchipek mellé most érkezik még egy prémium kategóriás fejlesztés, aminek a neve Dimensity 820. Az újdonság gyakorlatilag az említett két lapka közé jön, és persze az integrált 5G-s modem nem maradhatott le, hiszen ez kulcstényezőnek számít az eladásánál.

Hirdetés

A Dimensity 820 a processzorrész tekintetében kétklaszteres megoldás. A gyors klaszter négy darab, 2,6 GHz-en üzemelő Cortex-A76-os, míg az energiatakarékos négy darab 2 GHz-en működő Cortex-A55-ös magot kapott. Így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését az ARM DynamIQ biztosítja. A grafikus számítások területén a MediaTek az ARM Mali-G57-et veti be, méghozzá MP5-ös konfigurációban, ám ennek a részegységnek az órajele ismeretlen, viszont a multimédiás blokk a H.264 és a HEVC tartalmakat 4K-s, 30 képkocka/másodperces minőség erejéig képes kódolni és dekódolni.

Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek lemásolta Dimensity 800-at, így az újdonságba három mag került bele, amelyek összteljesítménye 2,4 TOPS lesz. A kétszer 16 bites memóriavezérlő LPDDR4X szabványú rendszermemóriát támogat, emellett a SoC kezeli még UFS 2.1-es szabványt, továbbá az Imagiq 5.0-s ISP, azaz jelfeldolgozó processzor akár 80 megapixeles kamerával is megbirkózik.

Az új, 7 nm-es TSMC node-on készülő, Dimensity 820-as rendszerchip már rendelhető a partnerek számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés