Temérdek újdonságot hozott az új Windows 10 frissítés

A 2004-es verziószámot viselő May 2020 Update jelentősen kiterjeszti a funkcionalitást.

A Microsoft elkezdte frissíteni a Windows 10-et futtató PC-ket az új, 2004-es verziószámú, May 2020 Update nevű frissítéssel, amely számos területen lényeges újításokat kínál. Ezek egy részét korábban is bejelentette vagy bemutatta a vállalat, így a WDDM 2.7, a DirectX 12 Ultimate, vagy a Windows Subsystem for Linux második generációs változata nem okoz majd meglepetést, de megérkezett az operációs rendszer felhőből való helyreállítása is.

Az egyik legérdekesebb változás, hogy a Microsoft új Cortana applikációt vezet be. Úgy is lehetne fogalmazni: meghalt Cortana, éljen Cortana! A vállalat a korábbi programot teljesen lelövi, így a rendszer elveszít számos képességet, például a zenehallgatásra, vagy az okosotthonok vezérlésére vonatkozóan. Ha valakinek ezek tetszettek, akkor nem fognak örülni a friss verziónak, amely kifejezetten a produktivitással kapcsolatos feladatokra koncentrál. Ezzel a cég megpróbálja hasznosabbá tenni a rendszer digitális asszisztensét.

Meglepő újítás lesz az frissített Notepad. Ehhez a programhoz nagyon rég nyúlt már a Microsoft, de finoman szólva is időszerű volt egy kisebb modernizálás. Az új alkalmazás alapértelmezetten BOM (byte order mark) nélküli UTF-8 kódolást használ, és a szöveg keresése hatékonyabbá vált.

Az előző évi frissítésben megjelent Sandbox mód mostantól jobban konfigurálható, ugyanis tetszőlegesen letiltható a vGPU támogatása, vagy éppen a hálózati hozzáférés, sőt, végre kezelhetők a mikrofonok. A kiterjesztett lehetőségek miatt konfigurációs fájlokat is létre lehet hozni.

A fentieken kívül számos területen javult még a Windows 10. A Microsoft külön odafigyelt a speciális vezérlési formát igénylő felhasználókra, javultak a biztonsági képességek, könnyebb lesz a vezeték nélküli, például Bluetooth interfészt használó eszközöket csatlakoztatni, több információ elérhető a hálózatra vonatkozó adathasználatról, jobb Windows keresőt kap a felhasználó, a nyelvi lehetőségek is bővültek, illetve a feladatkezelő mostantól megmondja az adattároló típusát, továbbá az egyes GPU-k hőmérsékletét is kiolvassa.

Nagyon sietni azért nem érdemes a frissítés telepítésével, mivel a Microsoft erőfeszítéseinek ellenére is számos panasz keletkezett az elmúlt időszakban különböző problémákra vonatkozóan. Ezek egy részét a cég is elismerte, és az alábbi oldal taglalja az éppen aktuális helyzetet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés