Jelentősen gyorsulhat a Zen a Windows 10 May 2019 telepítésétől

Az AMD szerint akár 15%-os előrelépésre is lehet számítani, főleg a játékokban, processzorlimites feldolgozás mellett.

Kiemelten ajánlott telepíteni a Windows 10 May 2019-es frissítést a Ryzen processzorok mellé, ugyanis az AMD és a Microsoft számos olyan fejlesztést eszközölt, amelyek az operációs rendszer ütemezését a processzor igényeihez igazítják.

Hirdetés

Mint ismeretes a Windows a feladatok kiosztásánál figyelembe veszi azt, hogy a lapka egyes részei optimálisan legyenek terhelve, ezt pedig úgy éri el, hogy a folyamatokat lehetőség szerint egymáshoz képest távol lévő magokra osztja ki. Ez a legtöbb processzornak jó, ugyanis így a lapka optimálisan fog melegedni is, amivel nagyobb és hosszabb ideig fenntartható turbó órajel garantálható. A Ryzenek esetében ez nem ilyen egyértelmű, ugyanis a processzorban található magok csoportokba vannak rendezve, amelyek neve CCX, és előfordulhat, hogy egy program két szála túl messzire lesz helyezve egymástól, vagyis ezek eltérő CCX blokkban fognak futni. Bár a turbóra vonatkozó hatásból így is részesül a Ryzen, ennek a processzornak többet ér az, hogy a CCIX-en belül legyenek tartva az egymással kommunikáló szálak, így biztosítva a legalacsonyabb késleltetést.


[+]

A Windows 10 May 2019-es frissítésében egy olyan módosított ütemező jelent meg, amely figyelembe veszi a CCX blokkokat, és megpróbálja a feldolgozást ezeken belül tartani, hogy minimális legyen a kommunikációs késleltetés. Ettől persze elképzelhető, hogy a processzor alacsonyabb órajelen fog üzemelni, mivel a lapkán belül egy CCX blokk esetleg nagyon le lesz terhelve, míg a másik nem igazán, de összességében a változás pozitív eredményt fog adni.

A teljesítményelőny ugyanakkor rendkívül változó, mivel nem minden esetben küzd ezzel a problémával a hardver. Leginkább a kevés szálat erősen terhelő játékokban, processzorlimites feldolgozást kikényszerítő beállítások mellett lehet érezhető tempónövekedést észrevenni, például az AMD a Rocket League című alkalmazásban, Full HD-ben és alacsony grafikai részletesség mellett 15%-os extra teljesítményt mért az új ütemező javára.


[+]

A fenti fejlesztés minden Zen architektúrára épülő processzort érint, de a Windows 10 May 2019-es frissítés tartalmaz még egy másik újítást is, ami a harmadik generációs Ryzen sorozatra vonatkozik. Az UEFI CPPC2 támogatásával nagyjából hússzor gyorsabb órajel-kiválasztás lehetséges, ami az AMD mérései szerint, a módosított ütemezővel párosítva, a PCMark 10 alkalmazásindításra vonatkozó és webes tesztjeinél 6%-os gyorsulást eredményez.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek mellé kiemelten ajánlott az AGESA Combo-AM4 1.0.0.1-es mikrokóddal rendelkező BIOS-ok letöltése és frissítése.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés