A felhőből is helyreállítható lesz a Windows 10?

Az operációs rendszer véleltenül kiszivárgott Windows Insider kiadásában egy új start menü is feltűnt.

Érdekes dolgokat fejleszt a háttérben a Microsoft, legalábbis a Windows 10, egy véletlenül feltöltött Windows Insider kiadásában két lényeges újítás is feltűnt. Ezeket azok a tesztelők vették észre, akik 32 bites operációs rendszert használnak, így idő előtt megkapták a 18947-es kiadású tesztcsomagot, amely például tartalmazott egy új start menüt.

Hirdetés

Ami rögtön látszik, hogy eltűnnek az élő csempék, a helyükön pár fontosabb parancs, illetve egy alkalmazáslista látható. Maga a start menü használható normál, illetve tablet módban is. Mindkét esetben ugyanaz a funkcionalitás, de utóbbiban nem a megszokott helyen nyílik meg, hanem a képernyő közepén, a félig átlátszó dizájn miatt pedig részben látható a háttér is. Persze ez még elképzelhető, hogy nem végleges, de egy ideje már pletykálják, hogy a Microsoft új start menüvel kísérletezik, aminek valószínűleg egyfajta előfutárát láthatjuk.

Az új start menü tablet módja
Az új start menü tablet módja (forrás: NTAuthority Twitter) [+]

Ennél talán fontosabb funkció lesz a felhőből történő helyreállítás lehetősége, amire – a PCMag felfedezése szerint – szintén a kiszivárgott Windows Insider kiadásában található utalás. Itt arról lenne szó, hogy ha valaha is helyre kellene állítani egy operációs rendszert az adott gépen, akkor az a jövőben történhetne egy távoli szerverről. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor a felhasználónak nem kellene a megvásárolt lemezt használnia, vagy az OEM gépen tárolt lemezképet, amelyek akár több éves verzióra épülhetnek, hanem egyszerűen kérhetnék a legújabb kiadást is. Végeredményben persze a helyi szinten végzett helyreállítással is ugyanoda lehet jutni, de rengeteg időt lehet megspórolni, ha egyből egy friss verziót kérünk a Microsoft szervereiről.

A Microsoft egyelőre ezeket a funkciókat nem kommentálja, ami valószínűleg azért van, mert egy olyan Windows verzióból származnak, amelyet nem lett volna szabad az Insidereknek kiadni. Emiatt nehezen meghatározható az is, hogy ezek az újítások mikor érkeznek, mivel egyelőre nagyon tesztelési fázisban lehetnek. Mindenesetre egy felhőből történő helyreállítás rendkívül hasznos képesség lenne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés