Hamarosan nem defragmentálja újraindításonként az SSD-ket a Windows 10

A Microsoft végre kijavította az új, May 2020 frissítés által behozott hibát, ami sokakat eltántoríthatott a csomag telepítésétől.

Hirdetés

A Windows 10 May 2020-as frissítése még május végén vált elérhetővé, és mostanra a Microsoft lassan felszámolja azokat a hibákat, amelyek esetlegesen még távol tarthatták a felhasználókat a telepítéstől. Az egyik ilyen bizonyosan az a probléma, amely miatt az operációs rendszer nem jegyzi fel, hogy mikor volt az adott adattároló utoljára defragmentálva. Egy munkamenetre vonatkozóan ebből nincs nagy probléma, de amint újraindul az operációs rendszer, újra úgy értékeli ki a meghajtókat, hogy sosem voltak optimalizálva, és beavatkozásra van szükség, ami elindíthatja az automatikus karbantartást. Ez az SSD-k esetében azt eredményezi, hogy szinte minden újraindítás során átesnek egy defragmentáción, holott ezeknek az eszközöknek nincs is igazán szükségük erre. Sőt, maga a defragmentálás valamennyire káros egy SSD-re nézve, hiszen az egyes cellák írástűrése korlátozott, tehát konkrétan az élettartamot rövidíti meg a funkció.

Ugyan nagyon katasztrofális problémáról nincs szó, de azért egyáltalán nem szerencsés a May 2020-as frissítésben megbúvó hiba, és a Microsoft kidolgozott egy javítást, amely már teszten van az Insider felhasználóknál, ráadásul hamarosan – várhatóan még ezen a héten – egy végleges frissítés formájában is elérhető lesz.

Az érkező csomag újra jegyezni fogja a karbantartási műveletek elvégzésének idejét, és az SSD-k esetében havi egy alkalomra csökkenti az ilyen típusú adattárolók optimalizálását, ami a korábbi Windows 10 verziókban alkalmazott működésnek felel meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés