Már működő DDR5-ös memóriák vannak a Rambus laborjában

A 2019-es megjelenés szinte biztosnak tűnik, és elsődleges cél a szerverek piaca lehet.

A DDR5 érkezése nem számíthat új információnak, ugyanis a Micron már az előző évi Hot Chips alkalmával is beszélt az új szabványról, és ezek alapján a DDR5 a DDR4 továbbfejlesztése lesz. Ezen belül is fő változás, hogy 1,2 V-ról 1,1 V-ra csökken az üzemfeszültség, illetve a 8n prefetch puffert 16n prefetch váltja, vagyis órajelenként 16 bit vándorol át a memóriacellákból az IO-pufferbe. A teljesítmény I/O összekötésenként 6,4 Gbps-ig skálázódik, tehát az effektív órajel a 6,4 GHz-et is elérheti. Ezzel számolva egy modul memória-sávszélessége elérné az 51,2 GB/s-ot.

A JEDEC már dolgozik a szabványon, így a fejlesztés sínen van, és állításuk szerint az első DDR5-ös memóriák effektív órajele 4,8 GHz körül lesz, ami az aktuális viszonyokhoz képest jelentős előrelépés, elvégre ma a DDR4-es memóriáknál a JEDEC még csak 2667 MHz-et hitelesíti, illetve nem szabad elfelejteni, hogy az aktuális memóriaszabvány 2133 MHz-en kezdett. További érdekesség, hogy a DDR5 specifikációk megengedik, hogy a feszültségszabályzók ne az alaplapon, hanem magán a memóriamodulon legyenek rajta.

A gyártói oldalt tekintve a Rambus azt nyilatkozta az EETimes számára, hogy elsőként fejlesztettek ki DDR5 DIMM chipsetet a laborjukban, a gyártást pedig 2019-re tervezik, és ebből a szempontból is a piaci elsőséget szeretnék megcélozni, vagyis mindenki másnál hamarabb biztosítanák a technológia elérhetőségét a partnereik számára.

A DDR5-ös Rambus chipset működése
A DDR5-ös Rambus chipset működése

Hemant Dhulla, a Rambus alelnöke szerint a DDR5 elsőként a nagy teljesítményű, nagy adatbázissal dolgozó szerverek piacán fog megjelenni, illetve más memóriaigényes terület is opció, gondolva itt a gépi tanulásra. A Rambus számára ez azért fontos, mert a szerverekbe nagyon nagy részben úgynevezett RDIMM, illetve LRDIMM modulok kerülnek. A vállalat már a DDR4-es generációban kínált ezekhez RCD-t (Register Clock Driver), valamint csak az utóbbi opcióhoz DB (Data Buffer) lapkákat – RB26-os chipset. Mint ismeretes az RCD ahhoz szükséges, hogy viszonylag sok modult legyen képes kezelni az adott processzor memóriavezérlője, míg a DB lapkákkal a modulok kapacitása növelhető úgy, hogy a meglévő processzorok azt támogassák.

A DDR5-ös generációban ugyanerre készül a cég, így jelentve egyre nagyobb konkurenciát az IDT-nek és a Montage-nek, amely vállalatok szintén ugyanezen a terepen kapargatják össze a bevétel egy részét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés