A DDR4-es szervermemóriák piacára tér vissza a Rambus

Nagyjából egy éve lehet sejteni, hogy a Rambus átalakul, hiszen 2014-ben újra beléptek a JEDEC-be. Itt már lehetett sejteni, hogy a licencelés lehetősége mellett a vállalat konkrét termékekkel is visszatér a piacra, de arról nehéz volt bármit is közölni, hogy pontosan mivel. Utóbbi végre most már nem titok, ugyanis kiderült, hogy az R+ termékcsalád részeként szervermemóriákra szánt komponensekkel jelentkezik a cég.

A Rambus az RDIMM és LRDIMM modulokhoz kínál majd RCD (Register Clock Driver), illetve csak utóbbi opcióhoz DB (Data Buffer) lapkákat. Mint ismeretes az RCD ahhoz szükséges, hogy viszonylag sok modult legyen képes kezelni az adott processzor memóriavezérlője, míg a DB lapkákkal a modulok kapacitása növelhető úgy, hogy a meglévő processzorok azt támogassák. A Rambus az RB26-os DDR4-es interfész lapkakészlettel két említett lapkát kínál, amelyeket a partnerek felhasználhatnak a DDR4-es szervermemóriáikhoz.


[+]

A Rambus szerint az RB26 megfelel a 2666 MHz-es effektív órajelű lapkákhoz, és elvileg fel van készítve az 2933 MHz-es szintre is, de ez még nincs szabványosítva a JEDEC által, tehát hitelesítést még nem lehet rá kérni. A vállalat szerint a lapkakészlet túlteljesíti JEDEC követelményeit, illetve energiatakarékos is.

Az RB26-os csomag mintáit már lehet rendelni. A Rambus szerint az év végén már megjelenhetnek a lapkákat használó DDR4-es szervermemóriák.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés