Körvonalazta a HBM3-at és a DDR5-öt a Rambus

A vállalat a befektetők számára vázolta a következő generációs memóriatechnológiák várható képességeit.

A Rambus az utóbbi időben a pereskedés helyett megpróbál a termékek fejlesztésére és értékesítésére koncentrálni. Nyilván ez a jó irány a cég számára, noha kétségtelen tény, hogy még mindig sokkal több bevételük származik a szabadalmaikból. A vállalat azonban erősen vissza akar térni a hardverpiacra, és már ma számos memóriaszabványhoz kínálnak fizikai szintű implementációt. Ezek olyan licencelhető blokkok, amelyeket könnyű beépíteni az adott lapka memóriavezérlője mellé, és biztosítják a kapcsolódó memória közvetlen kezelését.

A Rambus DDR4-es és HBM2-es IP-ket már kínál, jelenleg pedig fejlesztés alatt állnak a DDR5-ös, illetve HBM3-as opciók. Ezeket a vállalat szerint majd a 7 nm-es node-on készülő lapkák fogják használni, így a fizikai implementáció is ennek megfelelően készül.


(forrás: ComputerBase) [+]

A HBM3-ra vonatkozóan a teljesítmény duplázására számít a Rambus, 2000 helyett már 4000 Mbps-os tempóra lehet számítani. A tervezés tekintetében bonyolult rendszerről van szó, amit a vállalat komplex dizájn architektúraként jelöl. Ez lényegében azt jelenti, hogy valamilyen formában a tokozáson belülre kerül maga a memóriacsomag, de ez nem meglepetés, elvégre a HBM-nek pont ez a lényege.

A DDR5-öt 4800 és 6000 Mbps közé várja a cég, ami lényegében megfelel 4,8 és 6 GHz közötti effektív órajelnek, vagyis kétszer-háromszor gyorsabb lesz, mint a mostanság elterjedt szabványos DDR4-es memóriák. A DDR5 szabvány specifikációja még az évtized előtt véglegessé válhat, ami esélyt ad pár memóriamodul korai bevezetésének, de a nagy mennyiségű elérhetőség mindenképpen a következő évtizedre elejére fog esni. A Rambus egyébként kifejezetten jó pozícióból várja az új szabványt, mivel már rendelkeznek működő memóriákkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés