Bemutatta DDR5-ös memóriáját a Hynix

A 16 gigabites lapka mellett egy RDIMM modult is leleplezett a cég, amelynek a mintáit már szállítják is.

A Hynix bejelentette, hogy elkészült az első, DDR5-ös szabványra épülő memórialapkájuk. Utóbbi szabvány nem feltétlenül ismert mindenki számára, hiszen jelenleg még a DDR4 az elterjedt, de elmondható, hogy a DDR5 ennek a továbbfejlesztése. Ezen belül is fő változás lesz, hogy 1,2 V-ról 1,1 V-ra csökken az üzemfeszültség, illetve a 8n prefetch puffert 16n prefetch váltja, vagyis órajelenként 16 bit vándorol át a memóriacellákból az IO-pufferbe, miközben a teljesítmény I/O összekötésenként 3,2 Gbps-tól 6,4 Gbps-ig skálázódik.

A Hynix megoldása 16 gigabites kapacitást kínál és szabványos, 1,1 V-os feszültségen működik. Bár a JEDEC magát a DDR5-öt még nem véglegesítette, de ez úgy néz ki, hogy már csak formalitás a gyártók nem számolnak már a specifikáció jelentős változásával. Az új, 10 nm-es osztályú node-ra készülő fejlesztés 5200 MHz-es effektív órajelre képes, ami elég nagy előrelépés az aktuális DDR4-es maximum profilként számon tartott 3200 MHz-hez viszonyítva. Természetesen a Hynix többféle lapkát fog még tervezni, elvileg lesz 8 és 32 gigabites verzió is.


[+]

A fenti bejelentés mellett a Hynix demonstrálta az iparág első, DDR5-ös RDIMM memóriamodulját is, amely az 5,2 GHz-es effektív órajelével 41,6 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít. Maga a modul 288 tűs érintkezőt használ, amely csak picit különbözik a DDR4 által használt tűkiosztástól, ráadásul fizikailag is van különbség, hogy ne lehessen a DDR5-ös memóriákat a DDR4-es csatolókba helyezni.

A Hynix első körben a szerverpiacot támadja, ezért is mutattak be most RDIMM modult, de UDIMM is készül, és ezek mintái már ott is vannak a partnereknél. A tömeggyártás viszont valamikor 2020-ban indul meg, de ez sem igazán meglepetés, mivel az első DDR5-öt támogató szerverplatformok is nagyjából ekkorra várhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés