Az elképzelhetetlenül magas órajelet is felülmúlja a G.Skill új memóriacsomagja

A Trident Z sorozat friss modellje az eddigi legtempósabb, kétcsatornás működésre felkészített DDR4-es, 16 GB-os összkapacitást kínáló szett, de csak egy szűk réteg számára.

A G.Skill bejelentette az eddigi leggyorsabb Trident Z sorozatú, DDR4-es memóriacsomagját, amely 4600 MHz-es effektív órajelen üzemelő modulokat tartalmaz. Ezek a szabványos 1,2 V helyett egészen magas, 1,5 V-os feszültségen működnek, az időzítésük pedig CL 19-23-23-43 lesz.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a G.Skill az új Trident Z csomagot az Intel X299-es alaplapokhoz tervezte, csak akkor ajánlják, ha a felhasználó Kaby Lake-X processzort vásárol, ugyanis a szett csak két darab 8 GB-os memóriamodulból áll, vagyis kétcsatornás működésre van felkészítve. Ilyen sebesség mellett a négycsatornás működés gyakorlatilag kizárt, emiatt a Skylake-X-hez, illetve más platformokhoz nem éri meg megvásárolni. Bár ezekkel az ajánlásokkal nem szokásunk törődni, mert sokszor lényegtelenek, de ezúttal tényleg érdemes figyelni rá.

A fenti órajel mellett különösen fontos kiemelni, hogy a JEDEC standard szerint 1,2 volt mellett a 2133 és a 2400 MHz-es órajel tekinthető szabványosnak, de az említett termék XMP-t is támogat, amivel beállíthatók a fentebb részletezett paraméterek. Ez azonban az alaplap és a processzor szempontjából tuningnak számít, vagyis a stabilitásra akkor sincs garancia, ha a memóriamodul amúgy bírná a terhelést.


[+]

Az új G.Skill Trident Z memóriacsomag moduljai a megszokott hűtőbordát kapják, méghozzá azt, amely az RGB LED-es memóriákon is van, de a gyártó a világítást leszerelte a nyomtatott áramköri lapról. Ennek jó oka van, ugyanis az aktív LED-ek általában csökkentik egy memória tuningpotenciálját. Bár a hátrány relatíve kismértékű, 4,6 GHz-en ez is számít. Az újdonság szeptember végén kerül az üzletekbe, az ára azonban ismeretlen, de borítékolható, hogy nem lesz olcsó a 16 GB-os szett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés