Már a GPU-k is számolhatják a Pi értékét

A Super PI évekig az egyik legkedveltebb tesztprogram volt a tuningosok körében, illetve más felhasználói réteg is nagy kedvvel tesztelt a programmal. Mára ez a kedv visszaszorult, ugyanis a Super PI fejlesztése lelassult, így nem kínál már újdonságot.

Hirdetés

Készül azonban az utód, amely a GPUPI nevet viseli, és béta verzió már létezik is belőle. A program fejlesztésének sajnos szomorú oldala is van, ugyanis a GPUPI egy tisztelgésnek számít Ausztria egyik legnagyobb, Turrican néven ismert extrém tuningosa előtt, aki pár hónapja életét vesztette egy autóbalesetben. Turrican imádta a Super PI-t, és minden létező platformon futtatta. Valószínűleg ezt tenné a GPUPI-vel is.

Az OpenCL-ben írt GPUPI a Pi értékének párhuzamos számítására a BPP formulát használja, és 20 lépcsőben zajlik. A párhuzamosítás egyik mellékterméke, hogy a Pi értékének csak az utolsó kilenc számjegyét menti el, függetlenül attól, hogy esetleg egymillió számjegyig megtörténik a számítás. Természetesen a számítás a központi processzoron is történhet, hiszen maga az OpenCL platform ezt nem akadályozza meg. Ugyanakkor a CPU-k lényegesen lassabban számolják majd a Pi értékét a GPU-khoz viszonyítva.

A kalkuláció dupla pontosság mellett történik meg, tehát magának az OpenCL meghajtónak és a hardvernek támogatnia kell ezt a működési módot különben a program nem képes futni.

A GPUPI 1.2-es béta verziója letölthető az alábbi oldalról, ahol a szükséges extra információk is megtalálhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés