Publikusan tesztelhető a Strongene HEVC dekódere

A HEVC szabvány érkezésével a videók lejátszásához is szükséges megfelelő dekóderek is fejlődnek. A jellemzően ismert Ittiam és Telestream mellett a Strongene dekódere is említést érdemel, már csak azért is, mert aktuális állapotában valamivel jobb képminőséget biztosít, mint az előbbi megoldások, illetve elkészült a publikus tesztverzió, amit egyelőre bárki kipróbálhat. A 2.0-s fejlesztés természetesen kap még újításokat, ahogy az előbb említett konkurensek megoldásai is, de addig is, amíg a végleges termék el nem készül ingyenes a rendszer.

A Strongene két csomagot kínál a PC-s, Windows XP, Vista, 7 és 8 operációs rendszerekre használható (Windows 7 vagy jobb nagyon ajánlott) HEVC dekóderéből. Az egyik az alapvető opció, mely minimum az SSSE3-as utasításkészletet támogató processzorokhoz használható. Ez a kezdetek óta rendkívül sokat fejlődött, így egy négymagos processzor képes megbirkózni a komolyabb 4K-s HEVC tartalmakkal is. A Strongene tesztjei szerint egy négymagos Intel Core i7-2600-as processzor megfelelően erős szinte minden körülmény között, de 4K-nál alacsonyabb felbontás mellett, vagy gyengébb bitrátájú 4K-s videók esetén az erősebb kétmagos processzorok is életképesek.

Mivel a processzorra a HEVC dekódolás komoly terhet ró, így a rendszer erőforrásai aktívan lesznek használva. Ez manapság nem szokványos, hiszen a korábbi szabványokhoz jellemzően volt fixfunkciós hardveres blokk a lapkákban, amelyek tehermentesítették a processzormagokat a számítások zömétől. Ennek megfelelően a Strongene figyelmezteti a felhasználókat, hogy a processzorból dekódolt HEVC tartalom mellett nem feltétlenül lesznek képesek más feladatokat is futtatni, ugyanis több program használná ugyanazt az erőforrást, ami ronthatja az élményt. Ennek elkerülése érdekében a vállalat elkészített egy OpenCL platformot használó GPGPU-s dekódert is, ami ugyanazt kínálja, mint a CPU-s opció, csak éppen a grafikus vezérlőkön fut.

Az OpenCL-es dekódoló egyelőre csak az AMD hardverein futtatható. Bár a követelményekhez nem tartozik hozzá, de a támogatás szempontjából a legegyszerűbb úgy jellemezni az igényeket, hogy a DirectX 11-et támogató összes Radeon grafikus vezérlő használható, legyen szó integrált, vagy dedikált megoldásról. A Strongene sajnos más gyártóra nem tudta még megoldani az OpenCL-en keresztüli támogatást. Ez főleg annak köszönhető, hogy a szóban forgó dekódoló olyan OpenCL kiterjesztéseket használ, amelyeket csak az AMD támogat. A vállalattól megtudtuk, hogy később az Intel és az NVIDIA hardvereire is elkészülhet a támogatás, de szabványos szinten más megközelítésre van szükség a jó működéshez.

A Strongene OpenCL-es dekódolója teljesen kihasználja azt, hogy a HEVC szabványt már úgy tervezték meg, hogy tökéletesen passzoljon a GPGPU-s feldolgozáshoz, így tulajdonképpen a támogatott Radeon hardvereken nem lehet gond a legtöbb, akár 4K-s tartalom lejátszásával. Esetlegesen TeraScale 2 architektúrájú IGP-t használó gyengébb APU-knál, illetve GPU-nál képzelhető el, hogy a magasabb bitrátájú, 4K-s HEVC videókhoz már nem lesz elég kraft a hardverben. Az újabb, GCN architektúrára épülő Radeonok esetében extra optimalizációk is vannak, így ezeknél elvileg nem lehet gond. A Kaveri APU ráadásul a jövőben még további optimalizálásban részesül, amellyel a Strongene kihasználja a lapka mély integrációját. Ez azonban sebességelőny nem fog hozni, viszont csökkenti rendszer fogyasztását, ami a mobil piacon lényeges szempont lehet.

Ha már a mobil piac szóba került a Strongene az OpenCL-es dekódert elsődlegesen erre a területre fejleszti, mivel a CPU-s opció egyik hátránya, hogy az átlag feletti terhelés miatt a processzorok sokat fogyasztanak, amelyek egy notebook esetében az üzemidőre nincsenek jó hatással. A GPGPU-s dekóder azonban nagyságrendekkel kevesebb energia felhasználásával megoldja ugyanazt a munkát, és nagyjából olyan élményt ad, amilyenhez a felhasználók manapság hozzászoktak, így a videók lejátszása mellett bőven marad erőforrás a processzor oldalán a többi program számára.

A Strongene CPU-s és GPGPU-s dekódere az alábbi oldalról tölthető le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés