Interjú: a Futuremark filozófiája és céljai

A Futuremark cégfilozófiája

Ha a hardverek teszteléséről van szó, a Futuremark mindig is a PC-piac egyik legismertebb cége volt. A 3DMark és a PCMark tesztprogramok évek óta fejlődnek annak érdekében, hogy pontos képet adjanak a PC-k teljesítményéről. Oliver Baltuch, a cég elnöke vállalta, hogy egy interjú keretében mesél a Futuremark céljairól olvasóinknak.

Hirdetés

PROHARDVER!: Mit kell tudni dióhéjban a Futuremarkról, és mi a cégfilozófia, ami előreviszi a tesztprogramok fejlesztését?

Oliver Baltuch: A Futuremark leginkább a 3DMarkról és a PCMarkról ismert. Ezek tesztprogramok, amelyek segítenek a felhasználóknak lemérni és összehasonlítani a számítógépek és a mobil eszközök teljesítményét.

Székhelyünk Finnországban van, cégfilozófiánk megértéséhez pedig kicsit meg kell érteni a finn kultúrát. Finnországot jó ideje a világ legkevésbé korrupt országai közt tartják nyilván. Aki értékeli a pártatlanságot és a méltányosságot, az finnek által készített tesztprogramokat használ! Finnország az oktatás terén is a világ élvonalába tartozik. Ezek párosítva egy technológiára fókuszáló gazdasággal azt eredményezik, hogy könnyű kiemelkedő technikai képzettséggel rendelkező programozókat vagy művészeket találni. Tehát a filozófiánk egyszerű: felbéreltük a legjobb embereket, hogy igazságos és pontos tesztprogramokat készítsenek. És van szaunánk is.

PH!: Mikor indult el a cég, és mi volt az a folyamat, ami végül létrehozta azt, amit ma látunk a Futuremarktól?

O. B.: A Futuremark 1997-ben alakult és 1998-ban meg is jelent az első 3DMark. Jelenleg a 3DMark 15 éves évfordulóját ünnepeljük. Azokban a kezdeti időkben a grafikus hardverek nagyon gyorsan fejlődtek, és rengeteg volt az innováció. Jó lehetőségnek láttuk, hogy készítsünk egy tesztelő szoftvert kifejezetten játékosoknak, ami segít nekik meghatározni a pénzükért kapható legjobb grafikus kártyát.

A 3DMark 99 azonnali siker volt, és lefektette az alapját mindannak, ami utána következett. Például már a kezdeteknél felismertük az iparággal való közös munka értékét a tesztprogramok készítése során, és persze továbbra is készülnek ingyenes változatok minden megjelenő 3DMarkból és PCMarkból. Az évek során a méretünk sem változott, a Futuremark még mindig kis cég. A személyzet létszáma nagyjából harminc fő; egyenlően elosztva fejlesztők, mérnökök és művészek dolgoznak a cégnél, plusz egy maréknyi adminisztrátor, marketinges és értékesítő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés