Kihagyja az 5 nm-es node-ot a Xilinx Versal termékcsaládja

Azt nem tudni, hogy ennek mennyi köze van az AMD által megejtett felvásárláshoz.

Az AMD februárban zárta le a Xilinx felvásárlását, és azóta meglehetősen kevés adat került elő arról, hogy a fő iránynak számító Versal termékcsaládot tekintve mik a tervek. Az idei Financial Analyst Day rendezvény azonban ebből a szempontból adott némi támpontot, ugyanis a meglévő, 7 nm-es node-on készülő Versal sorozat egyhamar nem kerül leváltásra, mivel a következő generáció majd 3 nm-en érkezik, leghamarabb 2024-ben.

Azt nem tudni, hogy az 5 nm-es node-dal a Xilinx eleve nem tervezett, vagy az AMD döntött úgy, hogy inkább a 3 nm-re készülő fejlesztésekre kell koncentrálni, amelyek abból a szempontból előnyösek az új tulajdonos számára, hogy némi beleszólásuk azért még lehet a kialakításukba. Ha utóbbi igaz, akkor az egy merész húzás lenne az AMD-től, de a cég korábban is törölt már szerverprojekteket, hogy aztán pont egy EPYC nevű sorozattal visszatérjenek.

Alapvetően egy-egy készülő fejlesztés törlése is a stratégiai eszköztár része, és az ilyen lépésnek szokott is értelmük lenni, hiszen a rendelkezésre álló erőforrás átcsoportosítható a szintén készülő utódra, amely esetlegesen hamarabb érkezhet.

A fentiek egyébként nem zárják ki a klasszikus Xilinx FPGA-kat 5 nm-es node-on, pusztán az ACAP dizájnok kapcsán került a 3 nm-es eljárás fókuszba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés