Sok fejlesztésben alkalmazza az RDNA 3-at az AMD

A vállalat a nemrég felvásárolt Xilinx technológiáját is gyorsan beépíti az APU-kba.

Az AMD a processzormagok, illetve a szerverpiacot célzó fejlesztések mellett a mobil piacról, illetve a grafikus vezérlőkről sem feledkezett meg, így ezekre vonatkozóan is részletezték az útitervüket.

Hirdetés

[+]

A legtöbb olvasót valószínűleg az RDNA 3 architektúra érdekli, amely még idén bemutatkozik a Navi 3 termékcsaládon belül. A vállalat szerint az RDNA 2-höz viszonyítva minimum 50%-kal jobb teljesítmény várható egységnyi fogyasztás mellett. A változásokat az AMD részletesen nem közölte, de az RDNA 3 számos újítást kínál, az Infinity Cache-ből bevetésre kerül a második generációs változat, illetve a rendszer chiplet dizájnra vált. Az egyes tokozásokra tehát több lapka kerül, és a számításokat végző chiplet biztosan a TSMC 5 nm-es node-ján készül majd.


[+]

A fenti útiterven látható az is, hogy már készül az RDNA 4, amely majd valamikor 2023-ban érkezhet. Bár ez gyorsnak tűnik, de a chipletre való áttérés miatt most már a GPU-piacra tervezett hardverek is felvehetik azt a viszonylag gyors fejlesztési tempót, amit a vállalat a Zen magoknál alkalmaz, hiszen némelyik lapka újrahasznosítható marad, így a generációváltás akár egyetlen chiplet letervezésével is megoldhatóvá válik.


[+]

A GPU-k mellett a vállalat az APU-kra vonatkozóan is közölt egy útitervet, amelyek alapvetően a mobil piacot célozzák, noha jellemzően lesz belőlük asztali kiadás is. A jelenlegi Rembrandt SoC APU-t a következő év elején érkező Phoenix Point váltja, amely a 4 nm-es node-on készül, és a Zen 4-et párosítja az RDNA 3-mal. Később – valószínűleg 2024-ben – a Strix Point kerül bevezetésre, amely modernebb gyártástechnológiát, illetve Zen 5 magokat és RDNA 3+ IGP-t fog alkalmazni.

Mindkét fejlesztés esetében feltűnhet az AIE jelző, ami az Artificial Intelligence Engine rövidítése, ami valójában a nemrég felvásárolt Xilinx fejlesztése. Valószínűleg az AMD már korábban kötött megállapodást a céggel a licencről, amit az akvizíció csak leegyszerűsített, hiszen végeredményben a technológia az AMD tulajdonába került. A szóban forgó skálázható részegység a gépi tanulás dedukció szakaszát képes gyorsítani, illetve a jelfeldogozás is meg van említve, amiből arra következtetünk, hogy a Xilinx Versal termékek által használt AI motorokról lehet szó.


[+]

Az AMD egyébként a Xilinx IP-it XDNA jelzéssel fogja illetni a jövőben, ami a Xilinx DNA rövidítése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés