Bejelentette második generációs SmartSSD-jét a Samsung

A koncepció megmaradt, de jóval potensebb hardver került az új fejlesztés alá.

A Samsung még a 2020-as esztendő végén leplezte le a SmartSSD koncepcióját, amelynek a célja az volt, hogy az adatok tárolása mellett bizonyos számítási feladatokat is képes legyen elvégezni, méghozzá anélkül, hogy rendszer processzorát és memóriáját terhelné. Ez a méretesebb adatközpontokban rendkívül hasznos tud lenni, mivel adatok mozgatása nem kevés energiát emészt fel, ami a rendszer fenntartási költségét drágítja.

Hirdetés

A dél-koreai óriáscég most bejelentette, hogy elkészült a második generációs SmartSSD is, amely az alapötletet tekintve ugyanazt kínálja, amit az előd, de azért elég sokat változott a mögé épített hardveres háttér. Nyilván az adattárolást tekintve sok extrát nem lehet felmutatni a szerverekbe szánt SSD-khez viszonyítva, a Samsung a frissebb NAND flash lapkáit veti be, a célpiac számára optimális vezérlő mellé.


[+]

A számításokat végző rendszer viszont megváltozott. Előjáróban annyit, hogy cég partnere maradt a Xilinx, amelyet azóta már felvásárolt az AMD, de ennek a projektre azon kívül nincs hatása, hogy mostantól az AMD logója alatt fut a partneri viszony. Ennél sokkal fontosabb, hogy Kintex Ultrascale+ FPGA-t egy Versal ACAP váltja. Utóbbi pontos specifikációja nem ismert, ahogy magáról a SmartSSD-ről sem lehet tudni annál többet, hogy EDSFF formátumú kivitelben érkezik, de a Versal használata egy fontos lépés, ugyanis jóval több egy FPGA-nál. Többek között nagyobb teljesítmény lakozik benne, vannak saját ARM processzormagjai, és jóval több feladat gyorsítását rá lehet bízni.

A funkcionalitás kiterjesztése pedig úgy néz ki, hogy kulcstényező volt, ugyanis az új SmartSSD-t a Samsung számos piacra szánja, megemlítve a gépi tanulást, illetve az 5G-t és 6G-t. Ezek is tipikusan olyan területek, amelyek nagy adatmennyiséggel dolgoznak.

A Samsung szerint az új fejlesztésük által legalább 50%-kal csökkenthető a szkenneléssel terhelt adatbázis-lekérdezések feldolgozási ideje, miközben a szerverre levetített energiafogyasztás akár 70%-kal, a host processzor leterheltsége pedig akár 97%-kal csökkenthető. Ezek amúgy jobb értékek annál, amit az első generációs modell kínált, de erősebb az új hardver, tehát annyira nem meglepő az előrelépés.

Előzmények

Hirdetés