CeBIT 2013: hadonászás az AMD standján

Az AMD a CeBIT-re nem készült sok újdonsággal, ugyanis a kiállított Temash APU-t használó tabletek már megtekinthetők voltak az egy héttel korábban megrendezett MWC alkalmával. Gyakorlatilag ugyanazok a demonstrációk futottak le, így a korábbi hírünket csak ismételni tudnánk, amit ennek fényében nem teszünk meg. Ami talán megjegyzendő, hogy a CeBIT-en az AMD megengedte azt is, hogy az A6-1450-es APU használó Wistron referenciagép az Intel Atom Z2760 mellett futtassa a Torchlight II című játékot ezzel biztosítva az összehasonlítást az érdeklődők számára. Erre az MWC-n is sor került, de lefilmezni nem lehetett, mivel a CES-en a gyártók nagyon dühösek lettek az AMD-re, hogy ennyire bőszen mutogatják az Atom Z2760 nem túl előnyös képességeit, amikor ezek a tabletek kétszázezer forint környékén keresnek gazdát.

A videón látható, hogy az AMD megoldotta a partnerekkel a gondot, és a kiállított atomos tablet egy fehér borítást kapott, így senki sem ismerheti fel, hogy konkrétan melyik cég termékéről van szó. Ez nyilván mindenkinek fontos, hiszen az AMD nem a gyártópartnereit szeretné kellemetlen helyzetbe hozni, hanem a konkurens Intelt. Ugyanakkor a versenytársként kiállított, egyébként igen rosszul teljesítő tablet márkáját nem szabad megmutatni, mert azzal az AMD esetleg a saját gyártópartnerét is minősíti. Természetesen fehérbe burkolva már videózni is lehetett a különbségeket.

A Temash esetében egyébként kiderült, hogy az AMD A6-1450-nek az A4-1200 lesz a kisebbik testvére. Utóbbi APU négy helyett két processzormagot kap, melyek továbbra is 1 GHz-en üzemelnek, míg a GCN architektúrára épülő Radeon HD 8180-as IGP tudása nem változik. Ennél is fontosabb, hogy az AMD a Larne referenciaplatform fogyasztását is lemérte, így az A4-1200-as APU S3 alvó státuszban 0,02 wattot fogyaszt, míg terhelés nélkül 1,2 watt, böngészés mellett 1,4 watt, 1080p-s videolejátszás során pedig 2,35 watt energiát igényel. A teljes Quanta referenciatablet az előbbi helyzetekben rendre 0,07 watt, 2,8 watt, 3,7 watt és 5,3 watt energiát követel. Ezek az értékek tényleg egy tabletplatform benyomását keltik.

Sokkal érdekesebb volt azonban egy zárt körben megmutatott notebook, mely az AMD új notebook és asztali APU-jára épül. Mivel ez a fejlesztés igen hamar bemutatkozik, így a részleteket a látottakról már mi sem közölhetjük, de a videó magáért beszél, így tökéletesen kivehető, hogy az új szolgáltatások hogyan működnek a gyakorlatban.


Forrás: Allround-PC.com

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés