Még a nyáron befut az új Surface generáció?

A Microsoft Surface termékek első köre nem volt túl sikeres. Az RT verzióból nagyjából egy-, míg a Pro változatból félmillió fogyott. A másfél milliós eladás vérszegény ahhoz képest, hogy a vállalat 3-4 milliót várt, így talán nem meglepő, hogy a frissítések gyorsan érkeznek.

Ami biztos, hogy az új generáció is egy ARM-os és egy x86/AMD64-es tabletet vonultat fel. Erre számítani lehetett, így nem okozhat meglepetést. A többi információ már több helyen ellentmondásos, illetve lényegében ahány pletyka annyi variáció.

A hardverre vonatkozóan az ARM-os Surface esetében az NVIDIA és a Qualcomm jöhet számításba. A Tegra 3 már túl gyenge, így valószínű, hogy leváltásra kerül. Mivel a Microsoft a teljesítményre is figyel, így az NVIDIA Tegra 4 vagy a Qualcomm Snapdragon 800 jöhet számításba. Utóbbi SoC a paraméterei alapján számottevően jobb választás, hiszen gyorsabb, és jóval fejlettebb a grafikus vezérlője, ráadásul a Tegra a Windows RT esetében képtelen kihasználni a titkos fegyverét, vagyis az ötödik segédmagot, ami jelentősen megnövelhetné a termék üzemidejét, de a Microsoft operációs rendszere ezt a működési formát nem támogatja. Szintén új információ, hogy a trendeknek megfelelően az ARM-os Surface már 7 colos megoldás lehet, ami a hasonló méretű tabletek eladási mutatóit figyelembe véve logikus döntés lenne. Az NVIDIA és a Qualcomm rendszerchipjei megfelelően beépíthetők ilyen kis méretbe.

A normál Windows 8-at futtató Surface esetében szintén két pletyka létezik a hardverre vonatkozóan. Az egyik az AMD Temash SoC APU-t valószínűsíti, míg a másik az Intel Haswell APU-t. Előbbi mellett a jobb szolgáltatások és terméktámogatás, illetve a jóval alacsonyabb fogyasztás szól, míg utóbbi mellett a nagyobb teljesítmény, ami nyilván magasabb energiaigénnyel is jár. Ami érdekessé teszi a dolgot, hogy a legfrissebb pletykák szerint a Microsoft a Windows 8-as Surface esetében sem gondolkodik túl nagy masinában, így 9 colos méretből akarják megoldani, ami a tableteladások szerint az a határ, melyre a vásárlók zöme még értékelhető méretkategóriaként tekint. A méretbeli korlátok elvben az AMD megoldásának kedveznek, hiszen feleakkora alaplapra van szüksége, mint a Haswell legkisebb platformdizájnja, így egy ésszerű kapacitású akkumulátor is befér, ami az üzemidő szempontjából nem elhanyagolható tényező. Főleg úgy, hogy az aktuális Surface Prót sokan vezetékes tabletnek csúfolják, az igen gyenge üzemideje és a tömege miatt. Szintén fontos lehet a döntésben, hogy a Temash SoC APU leggyorsabb verziója passzív hűtéssel is üzemképes, miközben a Haswell APU mindenképp aktív hűtést igényel.

A fentiek nagyjából összefoglalják a legfrissebb pletykák szerint a lehetőségeket. Mivel túl sok ismeretlenből áll még az egyenlet, így a Build konferenciáig valószínűleg nem is leszünk okosabbak.

Előzmények