Itt a Microsoft Surface Pro 3! Újabb szög a notebookok virtuális koporsójába?

Satya Nadella, a Microsoft februárban kinevezett vezérigazgatója nyitotta meg a cég mai sajtótájékoztatóját, aminek legfontosabb momentuma a vállalat legújabb táblagépének, a Surface Pro 3 bemutatása volt. A Windows 8.1-et futtató tablet célja nem kevesebb, mint a notebook babérjaira törni, és ennek eléréséért minden követ megmozgattak: számos gyártóval fognak együttműködni, hogy programjuk tökéletesen fusson az új jövevényen. Ennek egyik bizonyítékaként Michael Goff is jelen volt az Adobe-tól, hogy a Photoshop és az új tablet kapcsolatáról, pontosabban optimalizálásáról beszéljen.


[+]

De nem csak szoftveres téren tett ki magáért a vállalat tervezőcsapata, hanem hardverben is próbálták behozni a lemaradást. Noha a mai eseményen a többség egy kisebb Surface-t várt, valójában a Surface Pro 3 nagyobb lett, hiszen kijelzője 12 hüvelykesre hízott (az előző generációs 10,6" volt), de felbontását is alaposan megnövelték, egészen 2160x1440 pixelre. Ez új, 3:2 képarányt jelent, ami egy egészen újfajta koncepciót ölel fel: a cég szerint ez a formátum sokkal jobban hasonlít a hagyományos papír formátumára. Ennek később még jelentősége lesz, de ne szaladjunk ennyire előre! A kijelző egyébként a helyszíni beszámolók szerint szuper éles lett, és a cég szerint kontrasztaránya is minden eddigit felülmúl majd, ám sajnos konkrét technikai paraméterek erre vonatkozóan nincsenek.


[+]

Noha a kijelző nagyobb lett, a gép tömege csökkent, mindössze 800 gramm, és vastagsága is csupán 9,1 milliméter, azaz mindkét érték messze-messze felülmúlja az elődöt. Pedig az új generáció meglehetősen strapabíróra sikeredett, amit azzal demonstráltak, hogy nemes egyszerűséggel a földre ejtették, ami meg sem kottyan neki. Emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy a hardveres alapokat továbbra is az Intel Core architektúra adja, egészen pontosan Core i3, i5 és i7 processzorok, tehát az aktív hűtés továbbra is része az összeállításnak. A prezentáció alkalmával azonban mindenkit igyekeztek megnyugtatni, hogy ezen is rengeteget dolgoztak, így az új energiatakarékos ventilátor működéséből állítólag a felhasználó semmit sem fog érezni, látni vagy hallani. Az átdolgozás más területeket is érintett. Például az új hangszóróknak és azok elhelyezésének köszönhetően javult a hangminőség és a hangerősséget is sikerült 45%-kal megnövelni. A hátoldali kitámasztó zsanérját is finomították, mellesleg több opciót kínál, azaz egészen 150 fokos szögig nyitható, így az új változatot sokkal könnyebb a gépet ölben használni.


[+]

Az igazi újdonságot a N-Trig digitalizáló stylus jelenti, amivel kapcsolatban inkább szívesebben használták a toll jelzőt. Mindez nem véletlen, ahogyan az említett 3:2 képarány sem, ugyanis ezen a ponton találkozik a két koncepció: a vállalat azt szerette volna, ha a Surface egy valódi noteszt is képes lenne helyettesíteni. Éppen ezért a toll mérete és tömege hasonlít a valódi tollakéhoz, s mindehhez rendkívül könnyű és precíz működést párosítottak, hogy a kézírás (pontosabban a kijelzőre írás) minden eddiginél egyszerűbb legyen.


[+]

Mellesleg megoldották, hogy miközben használjuk a tollat, csuklónkat is a kijelzőre helyezhessük a könnyebb használat érdekében, ez nem fog "bezavarni" a működésbe. A toll tetejére egy gomb is került, amivel ha kattintunk a gép azonnal feléled akár kikapcsolt állapotból is, majd elindítja a OneNote alkalmazást és már kezdhetjük az írást – ismételt kattintással pedig irományunkat feltölti a felhőbe (például a OneDrive fiókunkba). A OneNote használatával a kamerával rögzített képekből is kiválasztjuk, hogy melyik részt kívánjuk menteni, majd ezekre akár jegyzeteket is készíthetünk.

 

A Surface Pro 3 előrendelése holnaptól lehetséges, de Európában csak augusztus végétől lesz elérhető. A jelenlegi állás szerint árazása 799 dollárról indul, amiért a Core i3-as változat lesz elérhető, 4 GB RAM-mal és 64 GB kapacitással. A Core i5-tel szerelt modell 128 GB-os tárhellyel és 4 GB memóriával 999 dollárt kóstál, illetve az előbbieket megduplázva 1299 dollárt számítanak fel érte. A csúcsmodell, a Core i7-es modell szintén két változatban lesz elérhető: 1549 dollárért 256 GB-os tároló és 8 GB rendszermemória, 1949 dollárért pedig 512 GB tárhely és 8 GB RAM jár majd.


[+]

Persze további pénz elköltésére is lehetőség adódik majd. 130 dollárért megvásárolható lesz a QWERTY billentyűzetként funkcionáló Type Cover, ami nem csak vékonyabb, mint elődje, de a rajta található touchpad területét 68 százalékkal megnövelték, és felületének tapadását is csökkentették, mintegy 78 százalékkal. Újdonság továbbá, hogy mágnesesen is rögzül a tablethez, ami nem csak extra stabilitást ad, hanem enyhén megemeli a Type Cover hátoldalát, ezáltal könnyebb rajta gépelni.


[+]

További összeget kell félretennie annak, aki dokkolót is szeretne. A három darab USB 3.0-s és két USB 2.0-s portot, valamint Ethernetet és hangcsatlakozó, valamint 4K-s monitor meghajtására alkalmas mini DisplayPortot is tartalmazó kiegészítő ugyanis 200 dollárba fog kerülni. Amennyiben további tollra lenne szükség, úgy annak darabja még 50 dollárba kerül, míg az Ethernet adapterért 40 dollárt számítanak fel, az extra tápegység pedig 80 dolláros árcédulát kapott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés