Törékeny kijelző alatt lakik a Microsoft Surface Pro 3 zsúfolt belseje

Nem kerülhette el a sorsát a Microsoft közel másfél hónappal ezelőtt bemutatott csúcs táblagépe, a Surface Pro 3, így a mindenre elszántak ezt a masinát is felboncolták, hogy közelebbi vizsgálatnak vegyék alá a komponenseket, illetve felmérjék mennyire bonyolult szerelni az eszközt, ha esetleg valamit cserélni kellene a belsejében. Persze nem elhanyagolható faktor a technika iránt érdeklődő közönség figyelme sem, akik amúgy mindig szeretik tudni, hogy mi lapul legbelül.


(forrás: iFixit) [+]

Az elsőség (mondhatni tradicionálisan) most is az iFixit csapatát illeti meg, de az amerikai CNET sem hagyta ki a lehetőséget, és a napokban ők is feltártak egy Surface Pro 3-at. Sajnos egyik eset sem aratott osztatlan sikert, noha kérdés, hogy ez inkább jó vagy rossz pont, de az tény, hogy az 1-től 10-ig terjedő skálán (ahol a 10 a legkönnyebb szerelhetőséget jelenti) a Microsoft masinája 1-est kapott. Mindezt annak köszönheti, hogy a kijelzőt és az azt védő üveget roppant erős ragasztó tartja a helyén, amit csak óvatos melegítés és hosszadalmas türelemjáték árán lehet kivarázsolni a helyéről. A műveletben rejlő veszélyt jól érzékelteti, hogy mindkét oldal szerkesztőinek sikerült eltörnie a kijelzőt az óvatosság ellenére.


(forrás: iFixit) [+]

További nehezítés a szétszerelés folyamán, hogy a kijelző kábelének csatlakozója is trükkös, illetve rettentő sok helyen használnak szuper erős ragasztót, így például az akkuhoz is, aminek eltávolítása szintén a lehetetlennel vetekszik.

Az akkumulátort rögzítő ragasztó
Az akkumulátort rögzítő ragasztó (forrás: iFixit) [+]

Könnyedség viszont, hogy az mSATA foglalatos SK Hynix SSD könnyen hozzáférhető és cserélhető, ha már sikerült a kijelzőtől megszabadulni. Amennyiben ez utóbbit sikerült kivenni, akkor a szétszerelés már nem olyan könnyfakasztóan bonyolult, de roppant sok és sokféle méretű csavarral (és persze némi ragasztóval) oldották meg az alkatrészek rögzítését, így türelem árán, de előbb-utóbb darabjaira robbantható a tablet, ami nyilván nem lesz a hétvégi hűtőportalanítók kedvence.


Forrás: cnet

A szétszedés teljes folyamata, az alkotóelemekről közelebbi fotók és részletesebb leírás az iFixit oldalán olvasható.

Előzmények

Hirdetés