Az Intel szerint most már sínen van az ultramobil Ice Lake

A vállalat továbbra is a CES-en közölt céldátumokhoz ragaszkodik.

Az Intel a CES-en jelentette be, hogy idén tényleg meg fog érkezni az első, nagyobb mennyiségben gyártott 10 nm-es processzoruk, ami konkrétan az ultramobil piacra szánt Ice Lake-U lesz. A vállalat most ezt megerősítette az aktuális pénzügyi évre vonatkozó konferenciáján, ahol elárulták, hogy a lapkát már az év eleje óta gyártják, várhatóan a végleges ellenőrzésekre sor kerül még a második negyedévben, így a partnerek megkaphatják az érintett processzorokat még a nyáron, vagy legkésőbb kora ősszel. Ezzel lényegében kiadhatók a tervezett ultramobil notebookok az ünnepi szezonra.

Hirdetés

Az Intel egyébként nagyobb volumen elérhetőségéről beszélt, miközben a nemrég kiszivárgott útitervben pont limitált jelző volt az Ice Lake-U mellett, de ugye itt nagy kérdés, hogy a Santa Clara-i óriáscég mekkora mennyiséget definiál úgymond nagyobb volumenként az Ice Lake-U-ra.

A fentieknél sokkal érdekesebb a szerverpiacra szánt Ice Lake-SP, amely az Intel szerint 12 hónapon belül követi az Ice Lake-U-t. Ráadásul a cég sejtelmesen itt úgy fogalmazott, hogy inkább hamarabb, mint később jön. Ez azért lesz nagyon fura, mert a következő év közepére készül egy Cooper Lake-SP kódnevű fejlesztés is, vagyis a szervergyártóknak két új platformot is validálni kell 2020-ban. Azt nehéz megérteni, hogy az Intel miért csinálja ezt, elvégre párhuzamosan kiadni két szerverplatformot igen költséges, nem csak számukra, hanem a partnereik számára is. Emellett a legtöbb cég egyszerűen nincs arra felkészülve, hogy alig fél éven belül két generációra, vagyis lényegében majdnem három évre szánt hardverfejlesztési pénzt költsenek el. Sokkal valószínűbb, hogy az anyagi szinten korlátozottabb érintettek kiválasztják az egyik platformot, és a másikkal inkább nem törődnek.

Annyi biztos, hogy az Ice Lake-SP mellett a Cooper Lake-SP-nek nincs igazán értelme. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az Intel azért nem annyira magabiztos a 10 nm-es gyártástechnológia működésében, így nem akarják elengedni a 14 nm-es tartaléktervet. A valós állapotot majd egy év múlva tudhatjuk meg. Ha a partnerek a Cooper Lake-SP-re hoznak szervereket, akkor ők sem bíznak az Ice Lake-SP-ben, így utóbbi leginkább mutatóba lesz kiadva. Ha azonban a Cooper Lake-SP-re nem lesz nagy érdeklődés, akkor az Ice Lake-SP-re valóban lehet majd építeni.

Az Intel a régóta elhúzódó processzorhiány kezeléséről is beszélt. A korábbi ígéretük szerint ezt mostanra már rendezniük kellett volna, de a harmadik negyedévig biztosan nem fog normalizálódni a helyzet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés