Nem tud szabadulni a 14 nm-től az Intel új szerverpiaci útiterve

Az aktuális évtizedre tervezett Ice Lake szerververziója csak 2021-ben jelenhet meg.

Az Intel az elmúlt két évben komolyan átalakította az útiterveit, ezek közül viszont a szerverpiacra vonatkozó előrejelzések azért aránylag tartották magukat. Az előző hónapban azonban a partnerek friss útitervet kaptak erről a területről is, és bizony igen komoly átalakítás van bennük, ezek közül is a legfájóbb, hogy az idei évtized végére várt Ice Lake jelentősen csúszni fog. Ezzel kapcsolatban 2021 az új céldátum, ami a korábbi tervekhez képest jó két éves késés, bár a főbb partnerek a mintákat már 2020-ban megkapják.

A piac ugyanakkor nem marad új fejlesztések nélkül, így az aktuális, Skylake-SP lapkákra épülő Xeon generációt leváltják a Cascade Lake-SP kódnevű lapkákat használó Xeonok. Itt pusztán a processzor oldalán nem érdemes hatalmas változásokra számítani, mivel a friss lapkák is 14 nm-es node-on érkeznek, illetve a legnagyobb dizájn esetében is marad a 28 mag. A lényeg igazából nem a teljesítmény és a hatékonyság növelésén lesz, hanem az olyan egyéb kiegészítéseken, mint az Optane DIMM-ek, illetve az FPGA-val közösen tokozott processzorok piaci elterjesztése. Utóbbi már létezik Xeon Gold 6138P with Arria 10 FPGA néven, de ezt egyelőre csak a főbb partnerek kaphatják meg, a Cascade Lake-SP-t használó Xeon sorozaton belül viszont több, általánosan is elérhető FPGA-s modell lesz.

Még az évtized végén befut a Cascade Lake-AP kódnevű fejlesztés is, ami nem az aktuális LGA3647-es, hanem egy 5903 tűs FCBGA tokozást használ. Erről a fejlesztésről viszonylag keveset tudni, de annyi biztos, hogy teljesítményben a Cascade Lake-SP fölé lő.

A következő évtized elején még mindig egy 14 nm-es megoldást hoz az Intel, méghozzá Cooper Lake kódnéven. Ez annyira új, hogy korábban nem is szerepelt az útitervekben, de úgy néz ki, hogy a 10 nm-es node 2021-ig semmiképpen sem lesz szerverpiacra is bevethető állapotban, így szükség van egy extra 14 nm-es körre, és csak ezután jöhet az Ice Lake az új LGA4189-es tokozással.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés