Hirdetés

Leadta a gyártóknak az idei terveit az Intel

Sok meglepetés ezekben nincs, lényegében a korábbi pletykák és bejelentések köszönnek vissza.

Az Intel tájékoztatta a partnereit az idei terveiről, így gyakorlatilag véglegesnek tekinthetők az érkező processzorcsaládokra vonatkozó adatok. Persze szokás szerint ezek még változhatnak, hiszen történhetnek nem várt események.

Elsőként, gyakorlatilag pár héten belül a 14 nm-es node-on készülő Coffee Lake Refresh érkezik, ami az eredeti lapka R0-s steppingjében ki is merül. Ez elsődlegesen a normál fogyasztású mobil sorozaton belül hoz változásokat, de elvileg lesz pár új asztali modell is. Ettől sokat nem érdemes várni, hiszen a processzor gyakorlatilag ugyanaz, ami már most hozzáférhető.

A Computexen érkezik a 14 nm-es eljárásra építő, Cascade Lake-X kódnevű fejlesztés, vagyis az LGA2066-os foglalat is kap egy frissítést az októberi ráncfelvarrás után. A jelenlegi tervek szerint ez is 18 magig fog skálázódni, vagyis maximum a Cascade Lake-SP HCC verzióját kapja meg. Nagy újításokat itt sem érdemes várni, lényegében egy picit nagyobb órajel lesz elérhető.

Az iskolakezdés idejére tartogatja az Intel az Ice Lake-U és -Y modellek bejelentését, amelyek már 10 nm-es node-on érkeznek. Itt fontos kiemelni, hogy mobil processzorokról lévén szó a start valamivel a leleplezés után történik majd meg, elvégre a gyártópartnereknek fel kell készíteniük az új lapkákra épülő notebookokat. Ezek a jelenlegi hírek szerint az ünnepi szezonra érkeznek. Az Ice Lake sorozat esetében érdekes tényező, hogy nem a magas teljesítmény, hanem inkább az alacsony fogyasztás az erőssége, emiatt is érkezik belőle csak ultramobil szintre szánt verzió.

Az asztali PC-k tekintetében az Intel a 14 nm-es gyártástechnológián készülő Comet Lake-S sorozatot hozza, de ezt csak az év vége felé. A bejelentésre az ősz utolsó hónapjában érdemes számítani, ami a DIY-piacon még feltételezi az ünnepi szezonra vonatkozó elérhetőséget, viszont az OEM-piac tekintetében egyértelműen a következő évi CES van megcélozva.

2020-ra vonatkozóan még nincsenek nagyon konkrét tervek, de annyi információt már kaptak a gyártópartnerek, hogy nagyrészt frissítések lesznek. A Comet Lake-S sorozat az asztali piac pénztárcabarát területein is megjelenik, illetve leváltja a Coffee Lake-H modelleket a normál fogyasztású notebookok esetében. Erre viszonylag gyorsan, még a következő esztendő első felében sor kerül.

A 10 nm-es átállással kapcsolatban annyi derült ki, hogy idén csak az ultramobil szinten lehet rá számítani a processzorok tekintetében, míg jövőre már a szerverpiac is megkapja az első 10 nm-es CPU-ját. Az asztali piacon, illetve a normál fogyasztású mobil szegmensben erre várhatóan 2021-ben fog sor kerülni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés