Megújította termékekre vonatkozó útiterveit az Intel

Egy fokkal tisztábban lehet látni a vállalat jövőjét, főleg a szerverek tekintetében.

Az Intel az elmúlt időszakban meglehetősen mostohán kezelte az útiterveket, ami abból a szempontból érthető, hogy egy éve nevezték ki Pat Gelsingert elnök-vezérigazgatóvá, és ilyenkor a készülő fejlesztésekben lehetnek változások. Most azonban a vállalat felvázolta, hogy mire lehet számítani, megválaszolva az esetleges kérdéseket.


[+]

A kliensoldali fejlesztéseknél viszonylag egyszerű a helyzet, ugyanis még idén jön az Alchemist kódnevű Arc GPU-sorozat, illetve az Alder Lake-et váltó Raptor Lake generáció. A 2023-2024-es időszakra a vállalat a Battlemage kódnevű GPU-kat tartogatja, a processzorok tekintetében pedig a Meteor Lake-re, illetve ennek a kódnév nélkül jelzett továbbfejlesztésére lehet számítani. 2024-en túl érkeznek majd az Arc termékcsaládba a Celestial kódnevű GPU-k, platformszinten pedig egy olyan processzorral készülnek, aminek még nem adtak kódnevet, annyit viszont tudni, hogy ezek már új architektúrát használnak.


[+]

A szerverpiaci útiterv már érdekesebb. Nyilván az idén befutó Sapphire Rapids nem újdonság, erről már annyira sokat beszélt az Intel, hogy felesleges külön foglalkozni vele. Ennek a leváltója a 2023-ban érkező Emeralt Rapids lesz, amiről korábban már beszámoltunk, és tulajdonképpen egy szimpla továbbfejlesztésnek számít.

A valódi változást hozó Granite Rapids leghamarabb 2024-ben érkezhet, méghozzá az Intel továbbfejlesztett 7 nm-es node-ját, amire Intel 3-ként utalnak. Azt nem tudni, hogy ez a fejlesztés mennyire változott meg, de 2019-ben még úgy volt, hogy most tavasszal jelenik meg. Tekintve az eredetileg tervezettnél újabb node használatát, valószínűleg hozzá is nyúlt a fejlesztéshez az Intel, hiszen minimum két éves csúszásban van a projekt, és ezt valamennyire kompenzálni kell.

A fenti dizájnok mindegyike P-Core-ra épít, vagyis nagy teljesítményű magokat használ, viszont 2024-ben érkezik a Sierra Forest kódnevű fejlesztés is, amely E-Core-okat, azaz energiatakarékos működére optimalizált magokat alkalmaz, és a Granite Rapids dizájnnal megegyező gyártástechnológiára épít. A PROHARDVER! olvasói számára ez sem lehet ismeretlen, mivel múlt novemberben már írtunk róla.

Érdekes tényező még, hogy amíg a kliensoldalon az Alder Lake-ben kiteljesedő hibrid dizájnra, vagyis az eltérő teljesítményű magok egyszerre történő alkalmazására bátran épít az Intel, addig a szerverekbe szánt fejlesztések tekintetében ettől mereven elzárkóznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés