Részletezte a Bonanza Mine System nevű fejlesztését az Intel

Bitcoinban 40 TH/s-ra is képes, miközben "csak" 3600 wattot fogyaszt.

Az Intel az idei ISSCC konferencián, az ígéretüknek megfelelően beszéltek a Bonanza Mine System nevű fejlesztésről, aminek az alapját Bitcoin bányászatra specializált ASIC-ek adják. Konkrétan egy 14,16 mm²-es BonanzaMine kódnevű lapkáról van szó, amelyből konkrétan 300 darab van az előbb említett rendszerben, és ezek összteljesítménye 40 THash/s, miközben "csupán" 3600 wattot igényel a működésük. Persze nyilván lehet mondani, hogy 3,6 kilowatt bizony nem kevés, de a 40 THash/s sem az, tehát a hatékonyságot tekintve azért kellemesnek mondható a rendszer.


(forrás: WikiChip)

Az alapot biztosító ASIC-ről korábban már ismert volt, hogy az Intel 7 nevű 10 nm-es node-on készül, de új információ, hogy benne 258 darab úgynevezett mining engine található. Ezek valójában párosával vannak beépítve, így a lapkában összesen 129 darab dupla SHA256-os motor dolgozik. Az átlagosan 7,5 wattot fogyasztó BonanzaMine órajele 1,35 és 1,6 GHz közötti lehet, a teljesítménye pedig ennek megfelelően 116-137 GHash/s közé esik. Ahhoz, hogy erre tényleg nagy teljesítményt lehessen építeni, az Intel egy úgynevezett hash boardra 75 darab ilyen lapkát helyez el, amelyek 25 darab hármas csoportba vannak szervezve, ami a hatékonyságot növeli. A Bonanza Mine System ebből a hash boardból alkalmaz négyet.


(forrás: WikiChip)

A most részletezett BonanzaMine lapka 54,8 J/THash hatékonysággal működik, ami nagyjából a Bitfury Clarke (56 J/THash) és Canaan Avalon A9 (58 J/THash) szintje, vagyis az Intel szerint tartja a lépés a fejlesztés a megnevezett konkurenciával. Azt ugyanakkor fontos kiemelni, hogy már javában készül az új dizájn is az Intel konyhájában, amely már a TSMC 5 nm-es node-ját fogja használni. Ettől minden bizonnyal jóval többet vár majd a cég, mint a már elérhető, de csak most prezentált rendszertől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés