Hirdetés

Frissítette technológiai útitervét az Intel

Csak úgy röpködtek a kódnevek, de legalább látható az egyes fejlesztések megjelenési ideje.

Az Intel nemrég tartotta meg az Investor Meeting eseményt, amelynek keretében frissített technológiai útitervvel álltak elő. Ez viszonylag sok terméket és fejlesztést felsorol, továbbá bizonyos nyitott kérdéseket tisztáz. Többek között azt is, hogy az Arc termékcsaládba tartozó dedikált GPU-kat még az esztendő első negyedévében elkezdik szállítani a notebookgyártóknak, amely cégek ezzel párhuzamosan be is mutatják a friss mobil gépeiket. Az asztali piacot célzó VGA-k a második negyedévben érkeznek, nyáron vagy ősz elején pedig lehet számítani a munkaállomásokba szánt verzióra.

A fentiek azért fontosak, mert számos helyről lehetett hallani, hogy az Arc sorozat csúszik, de egy korábbi írásban kifejtettük, hogy az eredetileg megszabott dátumok továbbra is élnek, pusztán az OEM-eknek való szállítás időpontja nem esik egybe a kereskedelmi elérhetőséggel.

Az Intel ehhez kapcsolódóan bejelentette a Project Endgame nevű fejlesztést is, ami még idén elérhető lesz, és a leírás alapján egy Arc GPU-kra épülő felhőszolgáltatásnak tűnik.

A szerverpiac tekintetében már régóta a Sapphire Rapids HBM-es verziója, illetve a Ponte Vecchio kódnevű fejlesztések vannak fókuszban. Ezekről már az elmúlt év augusztásban írtunk, és az előző esztendő végén friss adatokat is megosztott a cég.

Az Intel szerint a Ponte Vecchio 2,6-szer lesz gyorsabb a piacvezető megoldásnál komplex financiális feladatokban. Azt sajnos nem fejtették ki, hogy melyik konkurensre gondolnak, mert nem csak egy alternatíva van, és a szóban forgó munkafolyamatok leginkább dupla pontosságra építő, számításigényes programokból állnak. Bizonyos tekintetben az NVIDIA A100 számít piacvezető megoldásnak, viszont ennek pont nem fekszik ez a munkafolyamat, és például az AMD Instinct MI250X is jelentősen gyorsabb nála komplex financiális feladatokban. Ezért nem mindegy, hogy az Intel melyik hardverre gondol, a régóta hozzáférhető, és ezáltal a piacon széleskörűen elterjedtre, vagy az elérhető leggyorsabbra, ami alig két hónapja rendelhető, vagyis nem volt még ideje megvetni a lábát.

A Sapphire Rapids HBM-es verziójáról is érkezett teljesítményadat, ugyanis az Intel szerint áramlástani számításokban 2,8-szer gyorsabb a harmadik generációs Xeon processzoroknál. Itt szerencsére konkrétan meg van jelölve, hogy az Ice Lake-SP kódnevű, aktuális Xeon generációhoz van mérve az előrelépés, ami egy tényleges kiindulópont.

Készül még egy Arctic Sound-M kódnevű fejlesztés, ami egy GPU lesz, és az iparág első, hardveres gyorsítást biztosító, AV1-et támogató kódolóját tartalmazza. Ez várhatóan az év közepén érkezik.

Feltűnik a Falcon Shores kódnév is. Ez az Intel leírása alapján egy olyan új architektúra, ami egyetlen tokozáson belül biztosít x86-os CPU-t és Xe architektúrájú GPU-t. Valószínű tehát, hogy egy CPU és egy GPU chiplet közös tokozáson való bevetéséről van szó. A fejlesztés leghamarabb 2024-ben érkezik, és a jelenlegi platformokhoz viszonyítva 5-szörös energiahatékonyságot, számítási kapacitást, illetve memóriakapacitással és sávszélességgel kapcsolatos előnyt kínál. Itt sajnos a cég ismét nem fejtette ki, hogy a viszonyítás tekintetében pontosan melyik platformra gondol, de maga a rendszer a szerverpiacot célozza.

Felmerültek a blokklánccal kapcsolatos egyedi ASIC-ek, de erről nemrég írtunk külön hírt, így nem fejtenénk ki még egyszer.

A gyártástechnológiát tekintve is érkezett lényeges információ. Az Intel szerint jó úton vannak afelé, hogy 2025-re visszaszerezzék a gyártástechnológiai trónt. Nyilván ezt nehéz a megfelelő adatok hiányában értékelni, hiszen a TSMC és a Samsung egy mozgó célpont, vagyis az Intelhez hasonlóan ugyanúgy fejlesztenek. Emiatt érdemesebb inkább pár elhangzott konkrétumra fókuszálni.

Az Intel 4 jelzésű 7 nm-es, EUV litográfiát alkalmazó node-on az idei év második felében kezdődhet meg a gyártás. A vállalat szerint az új eljárás 20%-kal hatékonyabb elődjénél, és erre további 18%-ot tesz rá a 2023-as esztendő második felére prognosztizált Intel 3 jelzésű, szintén 7 nm-es EUV-s node. Itt annyi történik, hogy a dizájnkönyvtár változik az Intel 4-hez viszonyítva, ami a tranzisztorok sűrűbb elhelyezését teszi lehetővé.

A komolyabb változások 2024-es esztendő első felében kezdődnek, ugyanis ekkor válik elérhetővé a további 15%-os előnyt biztosító, Intel 20A jelzésű, RibbonFET tranzisztorstruktúrát és PowerVia technológiát bevezető 5 nm-es node, amit az év második felében követ a 10%-os hatékonyságjavulást kínáló Intel 18A. Utóbbi annyiban különbözik az előbbitől, hogy modernebb, úgynevezett High-NA EUV litográfiát alkalmazó berendezésekre épít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés