Részletes fotó érkezett a Sapphire Rapids kódnevű CPU-ról

Ez nem csak a kupak alá, de konkrétan a lapkába kínál betekintést.

Az elmúlt napokban a Locuza néven tevékenykedő Twitter felhasználó számos képet közölt a Sapphire Rapids kódnevű szerverprocesszor eddig titkolt részeiről. Ráadásul ezek hivatalos forrásból, az Intel ISSCC előadásáról származnak.

Hirdetés

A négy chipletes Sapphire Rapids dizájn hivatalos kialakítása és vázlataA négy chipletes Sapphire Rapids dizájn hivatalos kialakítása és vázlata A négy chipletes Sapphire Rapids dizájn hivatalos kialakítása és vázlata (forrás: Locuza Twitter) [+]

A látható felépítés nem újdonság, hiszen erről már írtunk az elmúlt év nyarán. A magszám nagyon egyértelműen megállapítható, mindegyik chiplet 15 darab processzormagot rejt, két memóriacsatornát biztosító DDR5-ös vezérlő mellett. Ezzel össze is jön a négy lapkára a 60 mag, illetve a nyolccsatornás dizájn.

(forrás: Locuza Twitter) [+]

Az egyszerűbb elemzés érdekében az Intel által kiadott vázlatot Locuza ráillesztette az egyik chipletre, így látható, hogy hol melyik részegység található. Jól kivehető a 15 processzormag, az egy magnyi helyet elfoglaló memóriavezérlő, a 128 bitnyi memóriacsatorna, a különböző specifikus gyorsítók, a 24 darab UPI link, 32 sávot biztosító PCI Express 5.0-s vezérlő, illetve az öt EMIB interfész. Utóbbiak elég sok lapkaterületet elfoglalnak, de a négy chiplet ezeken keresztül kommunikál egymással.

Az is látható, hogy valójában nem egy, hanem két lapkadizájn készült, hiszen négy chiplet ilyen módon történő összeköttetéséhez tükrözni kell az eredetit. Ez ugyanakkor nem annyira nehéz folyamat, de van némi többletköltsége a fejlesztés és a gyártás szintjén is.

Ha a nyers hardvert nézzük, akkor maximum 60-magos, magonként 2 MB-os L2, valamint összesen 112,5 MB-os megosztott L3 gyorsítótárral ellátott, 128 darab PCI Express 5.0-s sávot kínáló, nyolccsatornás processzorok is érkezhetnek, de az Intel korábban már mondta, hogy 56-magos csúcsmodellben gondolkodnak, és elképzelhető, hogy más tekintetben is lesz némi limitáció a kihozatal növelése érdekében. Kiemelendő ugyanakkor az UPI linkek magas száma. 96 darab akár a nyolcutas kiépítéshez is lehetséges, de annyira ez nem kritikus, mert a piac elhanyagolhatóan kis része gondolkodik négy- vagy nyolcutas szerverekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés