Nem lesz hosszú életű a Sapphire Rapids

Gyakorlatilag háromnegyed éven belül érkezik az utód, méghozzá Emerald Rapids kódnéven.

Az Intel idén augusztusban beszélt kifejezetten részletesen a Sapphire Rapids kódnevű szerverprocesszoráról, amelynek fejlesztése sajnos nem halad túl gördülékenyen. Papíron az idei évre volt taksálva, de mostanra látszik, hogy csak kevés mintát kaphatnak belőle a főbb partnerek. Valójában a komolyabb mennyiségű szállítás a következő esztendő első felében kezdődik meg, míg a tömegpiaci megjelenése, amikor már nem csak a szerencsés kiválasztottak érhetik el, inkább a jövő év második felére taksálható.

Információink szerint a probléma abból adódik, hogy bár az alapul szolgáló lapka egy ideje kész van, annak teljesítménykarakterisztikája nem éri el a kívánt szintet, és ehhez mérten a fogyasztása sem kevés. Ugyanez a gond egyébként fennáll a szintén 10 nm-es node-on készülő Ice Lake-SP esetében is, amely idén tavasszal jelent meg. Erről a fejlesztősről Chris Howells, a Cloudflare platformmérnöke nemrég azt írta, hogy a nyers teljesítmény tekintetében versenyképesnek számít az AMD aktuális ajánlatával szemben, csak éppen egy szerverre levetítve ezt több száz wattos extra fogyasztással tudja biztosítani, ami nagy különbségnek számít, és emiatt a Cloudflare nem is kért az új Xeonból.

A Sapphire Rapids valamivel újabb gyártástechnológián érkezik az Ice Lake-SP-hez viszonyítva, de ez még mindig 10 nm-es eljárás, csak a vállalat nemrég átnevezte Intel 7-re. És itt jön elő az a probléma, amiről már a linkelt hírben is írtunk: az Intel ezzel a lépéssel nem csinált semmit. Az, hogy kisebb számot írnak az adott node-ra, most már nanométer nélkül, egy olcsón eladható marketingtrükk, csak a fejlesztések teljesítmény/fogyasztásra vonatkozó jellegzetességei ugyanúgy megmaradnak.

Örömteli viszont, hogy a Sapphire Rapids úgy néz ki nem marad sokáig a piacon, mivel még a 2023-as év elejére elkészül az Emerald Rapids. Ez a fejlesztés pont ugyanazt a platformot használja, mint az elődje, ugyanazzal a tokozással, és úgy tudjuk, hogy a szervergyártók is erre a fejlesztésre koncentrálnak. Bár ez is a 10 nm-esnek számító Intel 7 node-on érkezik, mégis sikerült annyit javítani rajta, hogy érezhetően kedvezőbb lesz a teljesítmény/fogyasztás arány. Gyakorlatilag az Emerald Rapids lesz az, aminek a Sapphire Rapids tulajdonképpen készült, és ilyen szempontból jó hír, hogy nem váratja az Intel, hanem amint lehet, piacra is küldi.

Az Emerald Rapids egyébként nagyon jelentős, úgymond funkcionális továbbfejlesztést nem kínál az elődjéhez viszonyítva. A fejlesztés teljesen alá volt rendelve az energiahatékonyság növelésének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés