Mire képes a Medfield SoC?

Pár nappal korábban írtunk arról, hogy 2012-ben érkezik a Medfield SoC, mely utat nyithat az első inteles okostelefon felé. Az új adatok most a rendszer sebességéről is adnak némi támpontot, noha túl sok információ még nem derült ki. Az Intel már rendelkezik egy prototípus tablettel, mely szokás szerint nem feltétlenül reprezentálja majd a végleges termékek képességeit, de a teljesítmény mérésére jobb híján tökéletes.

A 32 nm-es gyártástechnológián készülő Medfield SoC egy darab 1,6 GHz-es órajelen üzemelő processzormagot tartalmaz, mely a Bonnell architektúrára épül, azaz meglehetősen régi, de erre a piacra elég lehet. Az IGP pontos kiléte még mindig kérdéses, ám egyre nagyobb a valószínűsége, hogy PowerVR SGX 543-as fejlesztésről van szó ismeretlen MP konfigurációval. A memóriavezérlő egycsatornás lesz, és LPDDR2 memóriát lehet hozzá társítani. A tablet prototípusa 10,1 hüvelykes 1280x800 pixeles kijelzővel rendelkezett, továbbá tartalmazott Wi-Fi és Bluetooth adaptert, illetve kártyaolvasót, emellett az operációs rendszer szerepét a Honeycomb kódnevű Android töltötte be, de már most tudni lehet, hogy a kereskedelmi termékek 4.0-s Androidot kapnak.


(forrás: VR-Zone)

Az előzetes mérésekre a Caffeinemark 3 szolgált, amely a Java programok futtatásának sebességét méri fel. Ez az Android esetében fontos szempont, mivel az alkalmazások nagy része erre a programnyelvre épül. A tesztelt Medfield SoC 10500 pontot ért el, ami az NVIDIA Tegra 2 7500, illetve a Qualcomm Snapdragon MSM8260 8000 pontjához képest jó eredmény. 2012-ben persze már jóval erősebb lesz az ARM-os felhozatal is, így a Tegra 3, illetve a Snapdragon termékcsalád S4-es sorozata már sok borsot törhet az Intel orra alá. Ezekről azonban sajnos még nincs teszteredmény, de nagy csata van kialakulóban.

A sebesség szempontjából tehát úgy néz ki, hogy a Medfield SoC értékelhető képességekkel rendelkezik, de ezen a ponton a Moorestown platformmal sem volt probléma. Sokkal inkább gond volt a fogyasztás, ami a rendszer bukását eredményezte végül. Az Intel itt sokat fejlesztett, ami nagyon jó, de konkrétan a SoC energiaigényéről még nem árultak el adatokat. Annyit tudni lehet, hogy a fentebb említett prototípus tablet esetében a terheléstől mentes időszakban a 2 wattos, míg a 720p-s filmek lejátszásánál a 2,6 wattos fogyasztást célozta meg a cég (mindkét adat a teljes gépre vonatkozik). Az aktuális tesztverzió rendre 2,6 és 3,6 wattnál tart, vagyis van még mit faragni, de a hírek szerint a végső termékeknél már meg lesz oldva ez a kérdés is. Persze nagy esély van rá, hogy a kereskedelembe kerülő termékek nem minden ponton követik az Intel referenciagépét, vagyis eltérő fogyasztási adatokra lehet számítani, így a legkézenfekvőbb az lenne, ha a lapka fogyasztása kerülne előtérbe. Ezen belül is az átlagos terhelés melletti érték lenne fontos, mivel a Moorestown ezen a ponton volt nagyon gyenge az ARM-os konkurensekhez viszonyítva.

A Medfield SoC mellett érkezik az Oak Trail leváltója is, mely a Cloverview kódnévre hallgat. Ez a lapka szintén 32 nm-es gyártástechnológiával készül, ám képes lesz futtatni a Windows operációs rendszereket, továbbá két darab Bonnell architektúrára épülő Atom mag kap helyet benne. Az Intel elsősorban a Cloverview SoC-ot szánja a tabletekbe, így a Medfield SoC inkább az okostelefonok piacán juthat szerephez. Persze a gyártók számára nincs konkrét kritérium erre vonatkozóan, így akár a Medfield SoC-ra is lehet androidos táblagépet építeni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés