Hivatalosan is elrajtolt az Intel Moorestown platformja

Az első Intel Moorestown alapokon működő MID-et már 2008 végén meg lehetett csodálni, ám a platform csak most nyerte el végleges formáját. A Santa Clara-i óriáscég új rendszere az ultraalacsony fogyasztást helyezi előtérbe, így a vállalat főleg a tabletek és okostelefon piacát célozza meg a fejlesztéssel, közvetett konkurenciát állítva ezzel az ARM alapokra épülő termékeknek.

A platform a Lincroft kódnevű SoC-ra, valamint a Langwell I/O hubra épül. Az előbbi, 140 millió tranzisztorból álló lapka 45 nm-es eljárással készül, és az Atom Z600 sorozatú processzormagon kívül tartalmaz egy GMA 600 alapokon nyugvó integrált grafikus vezérlőt, memóriavezérlőt, valamint videokódoló és -dekódoló egységet. Az utóbbi chip hivatalos neve MP20 lett, és vezeték nélküli kommunikációt kínál, többek között 3G/HSPA, WiMAX, Wi-Fi, GPS, Bluetooth és mobiltévé csatlakozást, emellett a különféle tárolókhoz is van kapcsolódási felülete, illetve a megjelenítő eszközök interfésze is itt található.

A Lincroft SoC órajele 1,5 és 1,9 GHz között skálázódik. Természetesen a nagyobb teljesítményű modell több energiát igényel, így a kisebb készülékekbe nem érdemes ezt választani. A korábbi generációban jelen lévő Burst Performance technológia is fejlődött. Ez az eljárás a teljesítmény növelését célozza, ám mindezt azért, hogy a rendszer gyorsabban végezzen az adott feladattal, és hamarabb kapcsolhasson vissza energiatakarékos üzemmódba. Az Intel szerint a készülék fogyasztása a feldolgozás alatt viszonylag magas lesz, de a felgyorsult munkavégzés összességében jót tesz az akkumulátor kapacitásának.


[+]

A gyártó elmondta, hogy a Moorestown az előző generációs Menlow platformhoz viszonyítva hatványozottan jobb fogyasztási mutatókkal rendelkezik, amikor az adott eszköz nincs használatban, vagy zenehallgatás történik. A videók lejátszása esetén is javult a fogyasztás, ám itt jóval hamarabb lemerül az akkumulátor. A gyári mérések szerint a platform köré épülő készülékek üresjáratban akár 10 napig is kibírják feltöltés nélkül, ám komoly terhelés hatására ez az érték 4-5 órára csökkenhet. A Lincroft SoC egyébként támogatja a HD videók gyorsítását, az IGP pedig képes kezelni a OpenGL ES 2.0-s, az OpenGL 2.1-es és az OpenVG 1.1-es API-kat.

A Moorestown platform ugyan elérhető az érdeklődőknek, de jelenleg egyetlen mobil készülék sem épül rá. Arról nem tudni, hogy ez a jövőben megváltozik-e. A pletykák szerint a Nokia boszorkánykonyhájában készül valami, de erről a gyártók mélyen hallgatnak. Természetesen a tabletek és az okostelefon piacán az ARM az úr, így még az Inteltől sem várható el, hogy gyorsan betörjön a szegmensbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés