Hirdetés

Jövőre végre lesz az Intelnek okostelefonja?

Az Intel nagyon régóta szeretne betörni az okostelefonok piacára, de eddig csak prototípusig jutottak a vállalatnál. A legnagyobb partnernek korábban a Nokia számított, de a finnek lepaktáltak a Microsofttal, ami egyáltalán nem tett jót az Intel terveinek.

Hirdetés

A vállalat jelenleg a 2010-es esztendő közepén bemutatott Moorestown platformmal nevezne az okostelefonok piacára, de a gyártók nem rajonganak a termékért. A rendszer alapvetően elfogadható fogyasztási adatokkal rendelkezik a terheléstől mentes időszakban, illetve alapvetően komolyabb terhelés mellett is, de az átlagos munkavégzést figyelembe véve az ARM-os konkurensek messze hatékonyabbak. A Moorestown legnagyobb problémája azonban az értékelhető operációs rendszer hiánya. A MeeGo projektből sajnos nem lett értékelhető alternatíva, bár a rendszer nagyon tetszetős, de alapvetően nem versenyképes az Androiddal. Ezt az Intel is felismerte, és az Oak Trail platform esetében egyénileg fejlesztett x86-os Androiddal próbálkoztak. Az idei Computexen kiállított tabletek esetében kiderült, hogy ez még rosszabb alternatíva, így ebből sem lett végül semmi.

Szeptemberben azonban az Intel megegyezett a Google-lel, így közösen elkészítik az Android hivatalos x86-os portját, mely alapjaiban a 4.0-s verzióra fog épülni. 2012-ben tehát megtörténhet az áttörés, vagyis az Intelnek is lehet okostelefonja.

Stephen Smith, a vállalat szóvivője a Technology Review számára készített interjú során elmondta, hogy a Medfield SoC-ra épülő inteles okostelefonok a következő év első felében jelenhetnek meg. A felhasznált lapkáról aránylag keveset lehet tudni. A Medfield SoC biztosan 32 nm-es gyártástechnológiával készül, valamint a piac igényeinek megfelelően rádiófrekvenciás egységeket is kap. Az Intel korábban már licencelt baseband technológiákat a Nokiától, így ezeket most hasznosítani lehet. Sajnos a processzormagok számáról nem lehet tudni, illetve az IGP esetében is csak valószínűsíteni lehet, hogy a vállalat továbbra is egy PowerVR megoldással dolgozik, amit az Imagination Technologies szolgáltat. Természetesen a fogyasztási adatokat is sűrű homály fedi, így ebből a szempontból ki kell várni a megjelenést.


(forrás: Technology Review)

Az Intel egy prototípussal is előállt, mely nem feltétlenül reprezentálja majd a tényleges termékek kialakítását, de nyilván a partnerek hasznosíthatják a dizájn egyes részeit. Stephen Smith elmondása szerint a tesztkészüléken Android 2.3-as operációs rendszer futott, de nem akadály a 4.0-s Android sem. Emellett a prototípusnak nem jelentett gondot a Full HD-s videók lejátszása, ami manapság már alapszolgáltatás, de mindenképpen értékes adat.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Medfield SoC-ra mely gyártók építenek majd terméket, de a DigiTimes információi szerint a Samsung legalább egy okostelefon erejéig próbát tesz a platformmal. Sajnos a többi gyártó esetében már nem kedvező a helyzet.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés