Szinte nem is létezik olyan piac, amit az Intel Ice Lake ne célozna meg

Az új fejlesztésű lapka rengeteg fixfunkciós egységgel lesz kitömve, a PC innentől kezdve csak egy szegmens a sok közül.

Az Intel elmúlt időszakban igencsak sokat változó útitervét nagyjából helyretettük nemrég, tehát a Cannon Lake kódnevű lapkáig ismert, hogy mire lehet számítani. Sőt, az sem titok, hogy az Ice Lake lesz a következő nagy dobás, amely 2018 legvégén, de inkább 2019-ben lesz elérhető, és ez már egy kiforrott 10 nm-es node-on fog készülni. Azt azonban még nem lehetett tudni, hogy ez a fejlesztés mit tartalmaz, pedig a legfrissebb adatok szerint érdekes dolgokat fog bevezetni.

A gyártóktól származó friss adatok alapján az Ice Lake egy nagyon általános fejlesztés lesz. Technikailag egy PC-be használható processzorról van szó, kap új alapokra épített processzormagokat, szintén új alapokon nyugvó IGP-t, nyilván nem fog hiányozni a szokásos körítés, mint a memóriavezérlő, a PCI Express vezérlő, és ami még kell a PC-s működéshez. Ami viszont érdekes, hogy elképesztően ki lesz tömve fixfunkciós blokkokkal is. Lesz benne egy úgynevezett computer vision koprocesszor, ami mellé egy combos is ISP társulhat, célirányos hardverből lesz kezelve a beszédfelismerés, illetve speciális koprocesszorokat kap a kevert valósággal járó munka elvégzésére, így levehető a teher a processzormagokról. Nem elhanyagolható módon egy FPGA megbújik majd benne, egyelőre nem tudni miért, talán a szerverpiacra szánt verzió miatt, de az már a fentiekből is valószínű, hogy a rengeteg fixfunkciós fejlesztéssel számos fizikai kiépítésű lapkát láthatunk majd az Ice Lake processzorra, hiszen az új részegységekre nem minden piacon van szükség, így érdemes több dizájnt tervezni, ahol az egyes, adott célpiacon szükségtelen elemeket nem kell fizikailag sem beletervezni a rendszerchipbe.

Az Ice Lake kódnevű lapka az Intel számára egy érdekes lépcső, mert ez az első olyan fejlesztésük, amellyel piacok sokaságát akarják lefedni. A megszokott szegmensek mellett innentől kezdve célterület még az autóipar, az önvezető drónok, a kiterjesztett vagy kevert valóságot biztosító önálló headsetek, valamint az orvosi eszközök. Az új piacoktól azt várhatja az Intel, hogy ezek ellensúlyozni tudják a PC-s szegmens gyengélkedését, így tulajdonképpen megéri általánosan letervezni egy lapkát, aztán annyi területen bevetni, amennyin csak lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés