Gyorsabban fejleszti a jövőben az IGP-it az Intel

Ha az aktuális tervek nem változnak, akkor komolyabb fejlesztések jönnek minden új lapkába.

Az elmúlt időszakban rengetegszer változott az Intel útiterve, de az utóbbi hónapokban a helyzet kezd valamennyire normalizálódni, és ez azért is jó hír, mert az OEM partnerek a hosszabb távú tervekről is információt kaphattak. A legfrissebb adatok szerint Dr. Venkata Renduchintala vette át a mobil-, az asztali és a szerverpiac fejlesztéseinek menedzselését, amit a híresztelések szerint Brian Krzanich, a vállalat elnök-vezérigazgatója korábban saját kezűleg végzett. Persze a hamarosan érkező modelleknél nincs sok lehetőség a változásra, de az Ice és Tiger Lake fejlesztéseknél már igen.

A friss információk alapján a Dr. Venkata Renduchintala megpróbálja újjáépíteni azokat a grafikus részlegeket, amelyeket Brian Krzanich korábban leamortizált. Emiatt egyrészt felgyorsulhatnak az IGP-re vonatkozó fejlesztések, így a korábbi tervekhez képest több újításra lehet számítani. Jelen formában a korábban elküldött vagy elmenekült emberek visszacsábításán dolgozik a cég.

A részletek tekintetében az aktuális Gen9-es, illetve Gen9.5-ös architektúrát a Cannon Lake a Gen10-re cseréli, amelyről korábban már írtunk, és úgy néz ki, hogy leginkább optimalizálásokra lehet számítani, persze az új parancsmotor, illetve a futószalagidő csökkentése eléggé kedvező változás lesz. A nagy módosításokat viszont az Ice Lake-kel érkező Gen11-es dizájn hozza majd, aminél az Intel új raszterizálót vet be, amely számos mozaikos optimalizálással csökkenti a memóriabuszra rótt terhet. Emellett ez a fejlesztés már alapvetően a shader modell 6-hoz lesz igazítva, így hatékony lehet a wave operation intrinsics függvények futtatása. A Tiger Lake a Gen12-es architektúrát kapja meg, és ez az a pont, ahol még eléggé aktív fejlesztés zajlik, ugyanis maga a lapka is majd 2020 után jelenik meg.

Erre vonatkozóan az elmúlt hetekben felerősödtek azok a pletykák, hogy Dr. Venkata Renduchintala a grafikus architektúra áttervezését sürgeti. Erre jó oka lehet, ugyanis az Intel aktuális dizájnja nem rossz, de borzasztóan tranzisztorpazarló. Ezért a rendszerbe épített temérdek regiszter felel, ugyanis az Intel IGP-i minden egyes hardveres szálhoz dedikált regisztereket használnak, aminek hála gyakorlatilag képtelenség elérni azt, hogy a hardver kihasználtságlimites legyen. A nagy regisztertár átka viszont az, hogy túl nagy területet visz el a lapkából, ami addig nem számított, amíg az Intelnek gyártástechnológiai előnye volt és ugyanakkora helyre több tranzisztort tudtak építeni, de egyre inkább úgy kell a cégnek számolni, hogy a bérgyártók fejlesztéseivel a konkurensek ebből a szempontból utolérik őket, így érthető az áttervezésre való törekvés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés