Hivatalosan is bemutatta az Intel az új Xeonokat

A Purley platform alapjának tekinthető újdonságok új névvel veszik be a szerverpiacot.

Az Intel hivatalosan is leleplezte a legújabb Xeonokat, illetve a bejelentéssel párhuzamosan a cég ismertette az új elnevezéseket is. Utóbbival kezdve lényegében vége az E5 és E7 jelzéseknek, és a Xeonok mostantól Bronze, Silver, Gold és Platinum kategóriákba lesznek besorolva. Ez nem tűnik nagy dolognak, de valójában kritikus fontosságú tényezőről van szó, ugyanis az Intel úgy tapasztalta, hogy skálázhatóság szerinti besorolás több ügyfelet is korlátoz. Például a vállalat elmondta, hogy van olyan igény, amikor szükség lenne a nyolcutas platform által hasznát lapkára, pusztán a több gyorsítótár miatt, de a szerver szintjén már nincs szükség kétutas kiépítésnél többre. A korábbi besorolásnál nem nagyon tudott mit tenni a potenciális ügyfél, vagy bevállalta a drágább szervert, vagy kompromisszumra kényszerült, de a lényeg, hogy olyan rendszert nem tudott összeállítani, amilyet elgondolt.


[+]

Az új nevezéktan a fenti problémát szünteti meg, így sokkal jobban le lehet majd fedni az igényeket, mivel kétutas szerverbe is vásárolható robusztus kialakítású lapka. Természetesen a kategória kialakítása a szegmentációt is követhetőbbé teszi. A korábbi rendszerben a rengeteg szám igen nehézzé tette a megfelelő termékek kiválasztását, de az új jelzésekkel egyszerűbben szűkíthető le a potenciálisan megfelelő processzorok listája. A Bronze többek között a belépőszintet jelöli, semmi extrát nem kínálva, de legalább relatíve olcsó. A Silver már jó teljesítményt kínál alacsony fogyasztás mellett, vagyis energiahatékony megoldások kerülnek ide. A Gold a nagy teljesítményt jelöli, és itt már jönnek az extra képességek, míg a Platinum gyakorlatilag a legjobb teljesítményt és a legtöbb elérhető funkciót jelenti. Első körben a Gold és a Platinum besorolású Xeonok jönnek, de az Intel fontosnak tartotta a teljes nevezéktant végigvenni.

A Purley platformra rátérve az alapot az LGA3647-es foglalat biztosítja, amelyet Socket P néven is nevezhetnek majd a gyártók. Maga a platform már elérhető a Knights Landing kódnevű Xeon Phi modellek megjelenése óta, így tulajdonképpen csak a foglalatba helyezhető processzor szempontjából egészül ki a kínálat a Skylake-SP (Scalable Processor) kódnevű lapkával. Utóbbi 28 processzormagot tartalmaz, és itt kiemelendő, hogy a korábbi híresztelések a 32 magról nem igazak, és az Intel megerősítette, hogy a legnagyobb kiépítés mellett 28 mag van benne fizikailag is. Természetesen a kevesebb magból álló verziókhoz készülnek majd kisebb méretű Skylake-SP verziók, amelyek fizikailag is kevesebb magot tartalmaznak. Ez bevett szokás egy ideje, azt azonban az Intel nem árulta el, hogy a 28 maggal felvértezett csúcsmodell mellé milyen fizikai kialakítással rendelkező variánsok jönnek.


[+]

A legnagyobb lapka azonban elemezhető. Ebben a 28 processzormag mellett hat darab DDR4-es memóriacsatorna van és csatornánként három DIMM csatolót támogatható, vagyis összesen 18 darab DIMM csatoló építhető egy foglalat mellé. A lapkán belül az L3 gyorsítótár mérete 38,5 MB, vagyis egy maghoz 1,375 MB-nyi tárterület tartozik. Az L2 gyorsítóár mérete sokat változott, mivel korábban ez magonként 256 kB volt, de most már 1 MB. Itt igazából annyi történt, hogy az Intel elvett az L3 gyorsítótárból, viszont hozzáadott az L2 méretéhez. Ez arra vezethető vissza, hogy a vállalat megvált a korábbi processzoroknál alkalmazott gyűrűs busztól és áttértek a Knights Landing kódnevű lapka által alkalmazott, hálós topológiájú elrendezéshez, és ilyen formában sokkal kedvezőbb az L2 gyorsítótár méretét nagyra tervezni, mivel minimalizálni kell a cache miss lehetőségét.

A legnagyobb Skylake-SP 48 darab PCI Express 3.0-s sávot biztosít, illetve négy darab UPI (UltraPath Interconnect) link található benne, amivel nyolc processzor is összekapcsolható, illetve opcionálisan elérhető lehet az Omni-Path Interconnect. Mindemellett van AVX-512 és opcionálisan QuickAssist is. Azt ki kell emelni, hogy az egyes tényleges processzorok, a konfigurációtól függően minden fentebb említett részegységből tartalmazhatnak kevesebbet, de az Intel nem adta ki az érkező modellek specifikációját, így csak nagyon általánosan lehet beszélni az új sorozatról.

A Skylake-SP sorozatú processzorok fogyasztása 105 és 205 watt közé fog esni, ezen belül számos fogyasztási szint lesz megkülönböztetve, de mivel a nagyon gyors modellek 200 watt fölötti TDP-vel rendelkeznek, ezekhez speciális hűtés kell majd.

Az Intel a Xeon Gold és Platinum sorozatú szerverprocesszorokat valamikor az év közepén teszi elérhetővé, ekkor derülnek majd ki a tényleges termékek specifikációi is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés