Furcsán kevert termékcsalád lehet az Intel Cannon Lake?

Egyáltalán nem az lesz a termék, aminek eredetileg készült, de idén ki kell adni legalább a gyártópartnerek felé.

Még az év elején írtunk arról, hogy az Intel általában jól belőtt útitervei mára a követhetetlenségig módosultak. A linkelt hírben megpróbáltuk felvázolni az aktuális helyzetet, és a Cannon Lake-et is megemlítettük, bár akkor még meglehetősen kevés adat állt róla rendelkezésre.

Friss információ azonban, hogy a 10 nm-es node-on készülő Cannon Lake, konkrétabban megjelölve a Cannon Lake-U egyáltalán nem az lesz, aminek eredetileg tervezték. Bár eredetileg is kismértékű változásról pletykált az iparág a processzormagokra vonatkozóan, de az IGP tekintetében nagy előrelépésről lehetett hallani. Az előbbi adat tulajdonképpen helytálló marad, a Cannon Lake lapka az útiterv szerint nagyjából annyit fog gyorsulni a Kaby Lake-hez viszonyítva, mint amennyit a Kaby Lake gyorsult a Skylake-hez mérve. Szomorú hír viszont, hogy az IGP sem kap radikális ráncfelvarrást. Ez olyannyira igaz, hogy nem azok a komponensek kerülnek bele, amelyeket eredetileg terveztek, és bár valamilyen fejlődés lesz az előző generációhoz képest, ennek a nagyságrendje a korábbi elképzelésekhez képest jóval kisebb.

A probléma a gyártópartnerektől származó adatok szerint az, hogy Brian Krzanich elnök-vezérigazgató az előző években annyira leépítette a grafikus részlegen belül dolgozó csapatokat, hogy az előirányzott fejlesztések folyamatosan csúsznak, ezen belül is annyira sokat, hogy nem lettek kész a Cannon Lake dizájnjának véglegesítéséig. Emiatt az el nem készült terveket az előző, illetve jobban mondva az aktuálisnak számító generáció részegységeivel, vagy ezek apró továbbfejlesztéseivel kellett helyettesíteni.

A Cannon Lake-Y fejlesztés is érdekes, persze leginkább abból a szempontból, hogy az útiterv az U-s verzióval ellentétben nem 10, hanem 14 nm-es megoldásnak jelzi, illetve azt is érdemes kiemelni, hogy az Intel a Cannon Lake-U lapkánál IGP fel van tüntetve, míg a Cannon Lake-Y-nál nincs. Az adatok lehetnek amiatt, hogy elírták őket, valamint az IGP esetében lemaradt az információ, ami valljuk be előfordulhat, de utóbbi esetben az sem kizárható, hogy a Cannon Lake-Y modellekből lesz a sokat pletykált AMD Radeon GPU-val ellátott MCM verzió. Mivel azonban utóbbi sem volt külön jelezve, így egyelőre ez csak találgatás. A 14 nm-es node használata sem biztos, hogy elírás, mivel elképzelhető, hogy az Intel legalább az egyik Cannon Lake lapka esetében biztosra megy, és marad egy jól bevált gyártástechnológiánál.

A változásokkal a két Cannon Lake lapka tulajdonképpen sínen van. Elvileg még az év végén elérhető lesz a gyártópartnereknek, így a CES-re, illetve az MWC-re elkészülhetnek az érintettek az új mobil eszközök prototípusaival, amit mához képest nagyjából egy év múlva ki is adhatnak. Persze így a Cannon Lake nem az lesz, aminek eredetileg készült, de legalább megjelenik, és a termékfrissítéssel nem kell megvárnia a partnereknek az Ice Lake kódnevű fejlesztést. Asztali verzió a Cannon Lake modellekből nem lesz, de ezek már jóval korábban kikerültek az útitervből, helyét felváltotta a Coffee Lake.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés