Hirdetés

Hydra nélkül durrant az X79-es Big Bang alaplap

Hirdetés

November elején számoltunk be az MSI Big Bang XPower II nevű X79-es csúcsalaplapról, melyről akkor még csak felületes információk voltak. Ezeket az adatokat nem ismételnénk meg, de a felfigyeltünk rá, hogy a VR-Zone jobban szemügyre vette a terméket, mely tartogat pár meglepetést is. A legérdekesebb, hogy a vállalat ezúttal mellőzi a Lucidlogix Hydra motorját. A Hydra 200 amellett, hogy szétosztja a PCI Express vezérlő csatornáit, még egy eléggé érdekes és egyben ötletes megvalósítást is bevezet a játékok több GPU-n történő futtatására. Sajnos az elméletet nem minden esetben sikerült átmenteni a gyakorlatba. A Hydra objektumalapú feladatmegosztása akkor működik igazán jól, ha két olyan GPU van egymás mellett, melyek teljesítménye viszonylag komoly mértékben eltér. A legtöbb vásárló azonban nem így épít gépet, így Hydra ide vagy oda, a felhasználók többsége a gyári több GPU-s támogatást vette igénybe, legyen szó SLI, vagy CrossFireX technológiáról.


(forrás: VR-Zone) [+]

Alapvetően nem lehet azt mondani, hogy a Hydra rossz megoldás volt, sőt a technológia számos ponton előnyös, de az AMD és az NVIDIA termékeihez a legjobb támogatást maga a gyártó tudja nyújtani, így a Lucidlogix állandó hátrányban volt. Kétségtelen, hogy az AMD és az NVIDIA segítette a vállalat munkáját, de nem nehéz belegondolni, hogy a Hydra drivere nem fejlődhet olyan gyorsan, mint a gyári driverek, hiszen a Lucidlogix alapvetően mindig a gyári támogatásra reagált, ami időbe került. A Big Bang XPower II persze a Sandy Bridge-E processzorok által biztosított 40 csatornát nem tudja szétosztani két x16-os és öt x8-as PCI Express portra, így szükség volt a PLX PEX8608-as lapkára, mely lényegében több csatornát kreál. Az ASMedia ASM1480-as kapcsolókból kiindulva az első, a harmadik, az ötödik és a hetedik csatoló felel meg a PCI Express 3.0-s szabványnak, és ezek közvetlenül a processzorba épített vezérlőre kapcsolódnak. A nyolc darab PCI Express 2.0-s csatornát kezelő PLX PEX8608-as lapka a második, a negyedik, és a hatodik csatolóért felel, így ezek az interfészek szabvány szerint 2.0-s megoldások. Fontos megjegyezni, hogy az Intel még mindig PCI Express 2.0-s vezérlőnek tekinti a Sandy Bridge-E processzorokban található egységet, ettől függetlenül továbbra sem elképzelhetetlen, hogy 3.0-s módban is működőképes. Annyit már biztosan lehet tudni, hogy a Radeon HD 7970-es VGA megfelelően működik 3.0-s felületen, ami igazolja az Intel teóriáját, de ettől függetlenül a cég továbbra sem vállal garanciát arra, hogy a többi PCI Express 3.0-s VGA is menni fog ebben a módban. Erre nyilván nagy az esély a Radeon HD 7970-et látva, de biztosat nem lehet mondani.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az alaplap hátlapján egy PS/2, hat darab USB 2.0-s és négy USB 3.0-s port található. Utóbbi felületeket a Renasas D720200AF1 vezérli majd, továbbá a VIA VT6315N egy Firewire 800-as portról is gondoskodik. A két darab gigabites Ethernet interfészért az Intel 82579V és 82574L jelzésű vezérlő felel. A 8+2 csatornás hangfolyamot a Realtek ALC889-es chipje állítja elő, melyet az MSI kiegészített a Creative X-Fi MB2 szoftveres megoldásával.


(forrás: VR-Zone) [+]

A SATA portok szempontjából sem spórolt az MSI. A belső USB 3.0-s interfész mellett ugyanis 10 darab ilyen felület kapott helyet. Hatot az X79-es vezérlőhíd ad, melyek közül kettő 6 Gbps-os, míg négy 3 Gbps-os interfész. Az ASMedia 1061-es vezérlője ezt még négy darab 6 Gbps-os SATA porttal egészíti ki. Ezek együttes működéséhez extra tápellátás is kell, amit egy 6 tűs PCI Express konnektorral lehet biztosítani.


(forrás: VR-Zone) [+]

Csúcsalaplapról lévén szó a tuning óriási jelentőséget kap. Szokás szerint direkt gombok is helyet kaptak a terméken, mellyel működés közben is állítható a rendszer. Újdonságról alapvetően itt nincs szó, de a PCI Express csatolókat inaktiváló kapcsoló már érdekes lehet. Ennek segítéségével a rendszerről fizikailag leválaszthatók az egyes bővítőkártyák, úgy hogy azokat nem kell kivenni az alaplapból. Ezt aktív működés közben nem ajánlatos kipróbálni, de hibakeresésnél jó szolgálatot tehet. Az gyors tuningot lehetővé tevő OC Genie természetesen alapfelszereltség, emellett található az alaplapon egy Port 80-as diagnosztikai LED, mely a hibakeresést könnyíti meg a kijelzett számkód ellenőrzésével. Erről természetesen a kézikönyv részletesen ír.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az extrém tuningra is gondolt a vállalat, így az alaplapon feszültségellenőrző pontok is találhatók, emellett a processzorfoglalat mellett egy speciális jumper is helyet kapott, mely kényszeríti az alaplapot a bootolásra, még nagyon alacsony hőmérséklet mellett is. Ennek természetesen folyékony nitrogénnel való hűtés alkalmazása mellett van értelme. Az alaplapi komponensek kellően minőségiek, az alkalmazott hűtés pedig passzívan teszi a dolgát, meglehetősen furcsa kinézet mellett.

Az MSI Big Bang XPower II láthatóan ízig-vérig csúcstermék lesz, így várhatóan az ára sem lesz pénztárcabarát.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés