Hirdetés

Az MSI Big Bang XPower II X79 alaplap is megmutatta magát

Közeledik a Sandy Bridge-E processzorok megjelenése, a gyártók pedig továbbra is busásan ellátnak bennünket információval és képanyaggal a készülő X79 alaplapjaikról. Az MSI most a csúcskategóriás, Big Bang XPower II nevű fejlesztését mutatta be formálisan, amire nem kevesebb, mint 7, azaz hét darab PCIe x16 foglalat került. Természetesen ezek kiosztásáról érdemi információt nem árultak el, de valószínűsíthető, hogy ennyi foglalathoz külön PCIe bridge vezérlőchip is jár.


[+]

Emellett természetesen megtalálható a maximálisan felszerelhető nyolc darab DDR3 foglalat, valamint a gyártó jó szokásához híven prémium kategóriás alkatrészekből épített (Military Class) tápellátó áramkörei, amiből ezen az alaplapon 24 darab jutott a processzor számára, és másik négy a memóriák számára. Nem is csoda, hogy a 24 tűs fő tápcsatlakozó mellett két darab 8 tűs EPS tápcsatlakozóra is szükség van, illetve a PCIe foglalatok stabilizálása érdekében egy 6 tűs PCIe tápcsatlakozó is fellelhető a foglalatok környékén. Ezekhez kapcsolódóan nem maradtak le az egyes PWM csatornák terhelését jelző LED-ek, továbbá a feszültségmérő pontok sem.


[+]

A felszereltséget vizsgálva láthatjuk, hogy az alaplapra összesen 10 darab SATA csatlakozó került, amelyből hat darabot (2xSATA 6 Gbps és 4xSATA 3Gbps felosztásban) biztosan az X79 PCH vezérel, míg a maradékot más gyártótól származó vezérlőre aggatták (és valószínűleg mind a gyorsabbik, 6 Gbps szabványt kínálják). Sajnos eSATA csatlakozóból egyet sem találtunk a Big Bang alaplapon, USB 3.0-s kapuból viszont összesen nyolc darabot kapunk, Rensas vezérlőre kötve. Párosával járnak a Gigabit Ethernet vezérlők is, ráadásul mindkettő az Intel műhelyéből került ki. Nem úgy, mint a 8+2 csatornás HD Audio kodek, ami az első információk szerint nem más, mint a Realtek ALC889 chipje lesz, kiegészítve a Creative X-Fi MB2 szoftveres megoldásával.


[+]

Vessünk egy pillantást a chipkészlet és PWM hűtőbordájára, amik leginkább a Rambo filmekből lehetnek ismerősek: utóbbi egy forgócsövű gépágyúra, előbbi pedig egy lőszertartó övre akar hasonlítani. Érdekes megoldás ez az MSI részéről, főleg annak tudatában, hogy a Gigabyte is hasonló témájú hűtőkkel próbálkozik egyes alaplapjain, ami miatt kaptak hideget és meleget egyaránt. Viszont pozitívum, hogy legalább nincs rajtuk ventilátor és hőcsöves megoldásra alapoznak.


[+]

Végezetül említsük meg, hogy az alaplapon van FireWire csatlakozó, debug kijelző, kivezetett bekapcsoló-, reset- és BIOS törlés gomb, illetve az OC Genie egygombos tuningnak is szorítottak helyet. Az árazásról egyelőre nem esett szó, az majd a hivatalos rajtot követően kerül nyilvánosságra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés