Hirdetés

Az MSI szerkezetével hamarosan vezényszóra indulhat a számítógép

Hirdetés

Az MSI két olyan eszközt mutatott be, melyek célközönségét elég nehéz behatárolni. Először is itt van a MultiConnect panel, mely elnevezéséből sejthető, hogy elsősorban a széleskörű kapcsolattartásra helyezték a hangsúlyt. Az 5,25”-es külső meghajtóhelyet elfoglaló panel előlapja elég üres, jogosan felmerül a kérdés, hogy miért nem próbálták meg inkább 3,5”-be sűríteni a funkcionalitást, de végül is szinte mindegyik gépbe gond nélkül be fog férni így is. Jobb oldalon két USB port sorakozik, ezek viszont csupán a 2.0-ás szabvány tagja, az USB 3.0 kispórolásával hatalmas ziccert hagytak ki, hiszen sok forgalomban lévő ház nem rendelkezik ilyen előlapi csatlakozóval.

Viszont a gyártó állítása szerint az USB kapuk az átlaghoz képest háromszor akkora teljesítmény leadására képesek, így például nagyobb fogyasztású, külső optikai és merevlemezes meghajtókat stabilan táplálnak, ráadásul USB portról tölthető eszközök is gyorsabban regenerálódnak majd. Ez azonban még kevés lesz a MultiConnect név kiérdemléséhez, ezért a panel Bluetooth 3.0+HS és IEEE 802.11 b/g/n vezeték nélküli adaptert is kapott, hogy a hálózathoz való csatlakozás és a mobil eszközökkel való kommunikáció, szinkronizáció a lehető legkényelmesebb legyen. Egyetlen szépséghiba a koncepcióban, hogy a Wi-Fi modul csupán 150Mbps sebességre képes, bár ez átlagos használat mellett (alapszintű netezés) nem fog gondot okozni.

Ezen felül az előlapon található egy OC Genie feliratú gomb, mely az ezzel az opcióval kompatibilis MSI alaplapok használatával lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel szükség esetén feljebb tornázzuk a processzor órajelét.

Az MSI Voice Genie egy még érdekesebb szerkezet, mely a megfelelő alaplap esetén hangvezérléssel vértezi fel asztali számítógépünket. Ebben szerencsére nem csak holmi dizájnos szoftver, de hardverkomponens is segít, mely egy bővítőkártya formájában öltött testet. A kártya egy PCIe x1 résbe taszítható, de mivel PCI csatlakozója „vak”, vagyis csak rögzítési célokat szolgál, ezért bármilyen szabad PCIe aljzat igénybe vehető. A hátlapi panelen két mikrofon csatlakozó kapott helyet, melyen keresztül vezethetjük hangkártyánkhoz egyébként is használt mikrofonunkat, de a parancsok fülelését egy a csomagban helyet kapott, első ránézésre nem túl kifinomult eszközre is bízhatjuk.

Olyan alapvető hangvezérelt parancsok, mint a számítógép kikapcsolása, elaltatása vagy akár egy böngésző indítása bármely környezetben kivitelezhető, de az igazán érdekes funkciók felélesztéséhez MSI Z68A (GD45, 55, 65, 80), Big Bang-Marshal vagy bármilyen MSI X79-es alaplap megléte szükséges. Ilyenkor ugyanis például hangutasítással akár fizikai kontaktus nélkül is bekapcsolhatjuk számítógépünket. A rendszer egyelőre angol és kínai parancsokat fogad, de a „POWER ON” vagy „START BROWSER” kulcsszavak valószínűleg bárki által elsajátíthatók. Érdemes megemlíteni, hogy a hátlapi panelen egy kapcsolóval deaktiválhatjuk a Voice Genie-t, ami tréfás kedvű haverokkal kombinált LAN party eseményeken „életmentő” lehet. Az MSI vételárat vagy megjelenési dátumot egyelőre nem közölt.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés