Égető problémákba futottak a Gigabyte X79-es alaplapjai

A Gigabyte felfigyelt egy hibára, mely az X79-es alaplapokat sújtja. A vállalat bejelentésének értelmében az LGA2011-es foglalattal felszerelt GA-X79-UD3, GA-X79-UD5 és G1.Assassin 2 jelzésű termékek nem igazán bírják a processzor feszültségének komolyabb emelését, és néhány perc erőlködés után kigyullad egy, vagy pár MOSFET. Ezt a nem várt jelenséget az alábbi videó demonstrálja, és bizony látszik, hogy a helyzet tűzveszélyes.

Hirdetés

A Gigabyte tud a problémáról, és már az is világos, hogy a – nem túl jó minőségű – PWM-hez használt Firmware a felelős. A vállalat több alternatívát kínál az érintett vásárlóknak. Elsősorban készült egy új BIOS, mely frissíti a PWM-hez használt Firmware-t. Ezzel a processzor extrém terhelés mellett csökkenti az órajelet, így a MOSFET nem éghet le. Tuning nélkül ez tökéletes megoldás, hiszen alapértelmezett beállításokkal a termék nem kap túl nagy terhelést, így lényegében az alaplapok használata biztonságos, és a teljesítmény sem romlik.


Igen, az ott füst.

Komolyabb tuning mellett a rendszer továbbra is biztonságos marad, de a megemelt órajel esetleges csökkentése ronthat a teljesítményen, így természetesen a tuning sem ér annyit, amennyit korlátok nélkül érhetne. Természetesen a Gigabyte számára a biztonság az első szempont, így a limitációk bevezetése érthető, de az extrém tuning hívei nem fognak örülni ennek. Éppen ezért a gyártó kicseréli az aktuális alaplapokat, egy javított revíziójú megoldásra, mely hamarosan megérkezik, és már nem küzd a fenti hibával. Ezzel kapcsolatban az adott boltot, vagy magát a Gigabyte-ot kell keresni a részletekről.

A vállalat emellett kiterjeszti az érintett GA-X79-UD3, GA-X79-UD5 és G1.Assassin 2 jelzésű alaplapok garanciáját is, méghozzá a termékek életciklusáig. Ennek megfelelően, ha bármikor előfordul a fenti probléma, akkor a gyártó biztosít egy cseremodellt az új revízióból. Az új BIOS mellett persze kicsi az esélye, hogy az alaplap leég, de csúcstermékekről lévén szó a Gigabyte a legjobb megoldást akarja felkínálni a felhasználóknak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés