160 TB-os memóriával rendelkező szervert tervez a HP

Az ARM processzort használó prototípus igazából nem az elhíresült „The Machine” kódnevű gép új verziója, de pár örökségét átmenti.

A HP három évvel korábban jelentette be, hogy pár éven belül újradefiniálják a számítógépet, de egy évvel később egy picit visszatáncoltak, mivel a nagy reformhoz szükséges alapok nem álltak bevetésre készen. Mára úgy áll a helyzet, hogy a  „The Machine”, azaz „A masina” kódnéven emlegetett koncepció leginkább örökség szintjén létezik, vagyis megpróbálnak átmenteni annyit belőle, amennyit csak lehet, és ennek megfelelően készülnek új prototípusok.

A HP ezúttal egy olyan megoldást mutatott be, amely 160 TB memóriával rendelkezik, de tesztrendszerről lévén szó a cég úgy gondolja, hogy ezt később ki tudják terjeszteni egy exabájtra, majd később akár 4096 yottabájtra. Utóbbi elképesztően magas szám. Hogy legyen valami összehasonlítás, 1 yottabájt megegyezik egy trillió terabájttal, tehát talán ma nem is létezik annyi tárolt adat a világon, amennyi ebbe belefér.


(forrás: The INQUIRER)

Az aktuális konfiguráció a 160 TB memóriát 40 node között osztja meg, amelyeket nagy teljesítményű fabric köt össze. A gépen speciális Linux fut, míg a processzorok szerepét az ARMv8-A architektúrájú magokat használó Cavium Thunder X2 tölti be.

A HP ezt a megoldást nem fogja árulni, csupán saját felhasználásra tervezik, és a kialakított technológiákat elemzik, majd később beépítik a tényleges termékekbe. A vállalat egyébként ezeket a fejlesztéseket nem véletlenül csinálja, az úgynevezett Big Data ugyanis nagy problémát jelent a szervergyártók számára, és folyamatosan kutatni kell azokat az irányokat, amelyekkel az egyes igények hatékonyabban szolgálhatók ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés