A HP újragondolja a számítógépek alapjait

A HP bejelentette, hogy pár éven belül újradefiniálják a számítógépet, amire számos éppen fejlesztés alatt álló technológiájuk jelenti az alapot. A vállalat a koncepciót egyszerűen „The Machine”, azaz „A masina” kódnéven emlegeti, és a fejlesztésen dolgozó mérnökök szerint lecserélheti a ma használt dizájnokat, illetve új operációs rendszerre is szükség lehet.

A HP elgondolásának alapja a memrisztor, amelyet a vállalat a Hynix segítségével fejleszt. Ezt tartják a negyedik passzív áramköri elemnek, és a memory resistor rövidítésből alakult ki, azaz emlékező ellenállást jelent. A név a technológia legnagyobb előnyére utal, vagyis a többi passzív áramkörrel ellentétben a memrisztor az áram lekapcsolása után is emlékszik annak erősségére, valamint azt is megjegyzi, hogy mennyi ideig, milyen irányból folyt át rajta, hiszen az ellenállás nőhet és csökkenhet függően az áram irányától. Ennek megfelelően a memrisztor áram hatására rögtön képes felvenni az utolsó állapotot, azaz ideális memória lehet belőle.

A tervekben a memrisztor egységes tárolóként szerepel. Ezt úgy érdemes értelmezni, hogy minden adatot tárolna, vagyis kiváltaná a merevlemezeket, vagy az SSD-ket, miközben rendkívül gyors memóriáról van szó, vagyis a rendszermemóriát is szükségtelenné tenné. Utóbbira ma amúgy is csak azért van szükség, mert a nagy tárkapacitású adattárolók nem elég gyorsak, de ha ezt a problémát leküzdjük, akkor tulajdonképpen a rendszermemória egy elkerülhető részelem. A memrisztor előnye ráadásul, hogy elképesztő adatsűrűséget tesz lehetővé. A HP elmondása szerint a technológiát használó okostelefon akár 100 TB-nyi tárkapacitással is rendelkezhet a jövőben.

A cég koncepciójának másik eleme az adattovábbítás reformja, a HP ugyanis elektronok helyett fényt használna. Ez a koncepció elméletben szintén nem újdonság, hiszen korábban is láthattunk olyan elképzeléseket, melyek a szilícium-alapú technológiára építve a fény előnyeinek kihasználását célozták, csak ezt sem könnyű a gyakorlatban megvalósítani.

A HP nem tekint hivatalos útitervként a fenti projektre. Ennek főleg az az oka, hogy erősen fejlesztési fázisban van, tehát a tömegtermelés még nagyon távolinak tűnik. Ezt a vállalat sem tagadja, mivel a 2017-es megjelenést tartják az optimista jóslatnak, de a realista elképzelés inkább a 2020-as esztendő. Fontos kiemelni, hogy a technológia a hardveres alapok szempontjából nem elég. A mai operációs rendszereket nem erre a működési modellre tervezték, tehát a HP-nek rengeteg erőforrást kell fektetnie a szoftveres alap biztosítására. Ezzel kapcsolatban azonban jó hír, hogy a cég már dolgozik a Machine OS-en, ami már a fenti koncepcióhoz lesz tervezve. Mindemellett a HP az új rendszerhez igazított Linux és Android fejlesztéseket is támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés