Hirdetés

Hirdetés

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

A Broadcom fejlesztésével erősít a szerverpiacon a Cavium

A vállalat megvásárolta a hányattatott sorsú, Vulcan kódnevű IP-t, aminek már a piacon kellene lennie.

Ahogy buknak el a cégek az ARM-os szerverpiacon, úgy lépnek a helyükbe újabbak. Persze az ARM biztos nem örült a Calxeda elvesztésének, ahogy az Applied Micro körüli aktuális bonyodalmak sem bizalomgerjesztők, de a nulladik generációs fázist, ezen belül is az alapvető támogatás kiépítésére vonatkozó terveket sikeresen teljesítették az AMD Opteron A1100-zal, így hosszabb távon az ARM céljai nem változtak.

Hirdetés

Erős megoldásokból pedig nincs hiány, rögtön megemlíthető a Cavium ThunderX termékcsalád, ezen belül is ma már a ThunderX2 processzor, amelynek négyféle munkafolyamatra optimalizált változata van. Ez kifejezetten kedvező az ARM-os szerverek iránt érdeklődők számára, de a Cavium egy vásárlással is erősít.

A Broadcomot felvásárló Avago még az elmúlt évben úgy döntött, hogy csendben leválasztja magáról a régóta tervezett Vulcan IP-t, amely a 2013-as bemutatásakor nagyon bizalomgerjesztőnek tűnt a négy szálat is kezelni képes ARMv8-as magokkal, de a legnagyobb ígéret az volt, hogy az ARM-mal kialakítanak egy nyílt, utasításarchitektúráról független NFV (Network Function Virtualization) szoftverkörnyezetet. Az ambiciózus projektnél homokszem került a gépezetbe, mivel 2017-et írunk és nincs kézzel fogható termék, és ez különösen nagy gond, ha hozzátesszük, hogy a 2015-ös esztendő vége volt megcélozva a megjelenés tekintetében.

A Vulcan IP szerencsére nem kerül törlésre, ugyanis a Cavium szimplán megveszi. Ezt már decemberben is pletykálták, de az érintett cégek sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók az értesüléseket. Hivatalos bejelentés még most sincs, de egy gcc javításhoz írt bejegyzés megcáfolhatatlan bizonyítékként szolgál az üzlet létrejöttére.

Valószínű, hogy ha a Vulcan IP tényleges termék is lesz, nem fog túl nagy figyelmet generálni, mivel elkésett, ugyanakkor a Cavium a rendszert továbbfejlesztheti, így a Broadcom ígérete, ha más cégnél is, de tovább él.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés