Hangtalan és kisméretű Radeonok a Computexről

A Computexen rengeteg grafikus kártyát terítettek a gyártók, de ezek többsége valamilyen speciális koncepció volt, így az átlagos, de megfizethető árú termékek kevesebb figyelmet kaptak. A tajvani kiállításnak azonban vége, így a HIS és a PowerColor bemutatta hangtalan, illetve kisméretű Radeonjait.

A HIS egy Radeon HD 5550-es és 5570-es versenyzővel is készült, melyek a Silence sorozatot képviselik. Korábban már megjelent egy HD 5550-es modell, de az új termékek a DDR2-es memória helyett GDDR5-ös lapkákat használnak. Mindkét megoldás 1 GB-os fedélzeti memóriát kínál, mely effektív 4 GHz-en ketyeg, továbbá a memóriabusz is 128 bites.

HIS Radeon HD 5550 GDDR5 Silence
HIS Radeon HD 5550 GDDR5 Silence

A HIS új Radeonjain a Redwood lapka található. A kisebbik modell 320, míg a nagyobbik 400 shader processzort tartalmaz, a magórajel pedig rendre 550 és 650 MHz lesz. A D-Sub, DVI és HDMI kimenetekkel felszerelt megoldások passzív hűtőt használnak, így ideális jelöltek a HTPC-kbe. A héten megjelenő termékek 90 és 100 euróba kerülnek majd.

A PowerColor szokásához híven ismét próbál némi extrát csempészni a termékbe. Ennek megfelelően bemutatkozott a világ első félmagas Radeon HD 5770-es kártyája, mely alighanem a piac leggyorsabb ilyen kialakítású megoldása. A Juniper lapkára épülő termék követi az AMD referenciaajánlásait. Ennek megfelelően a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő chip 800 shader processzort és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát rejt, melyek 850 Mhz-en ketyegnek, míg az 1 GB kapacitású fedélzeti memória a GDDR5 szabványra épül és effektív 4,8 GHz-en üzemel.

PowerColor Radeon HD 5770 Low Profile Edition
PowerColor Radeon HD 5770 Low Profile Edition

A PCI Express x16-os foglalatba helyezhető termék hátlapján egy DVI és egy HDMI kimenet kapott helyet, a hűtésről pedig egy Arctic által fejlesztett alumíniumborda gondoskodik, két apró ventilátorral megtámogatva. A félmagas kialakítás természetesen hátrányokkal is jár, melyek közül az egyik a CrossFireX támogatás hiánya, de a gyártó a kártyát az erősebb, de mégis kisméretű HTPC-kbe ajánlja, ahol eleve nem számít a multi-GPU lehetősége. A Radeon HD 5770 Low Profile Edition a nyáron kerülhet az üzletekbe, az árazásról azonban nincs információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés